Sümeyra KIRCA - YENİÇAĞ
İYİ Parti Sağlık Politikaları Kurulu, Kovid''in insan psikolojisindeki hasarları onarmak adına, alanında uzman psikolog ve psikaytrlarla bir çalıştay düzenleyerek "Kovid-19''un Toplumsal Psikolojik Etkileri ve Önlem Paketi"ni açıkladı. Söz konusu önlem paketi hakkında açıklama yapan İYİ Parti Sağlık Politikalarından Sorumlu Toplumsal Politikalar Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Karaman "Çoğu zaman dikkatten kaçsa da bu pandeminin hepimiz tarafından önemle üstünde durulması gereken bir etkisi ise insanların üzerindeki psikolojik etkisidir. Kovid 19 salgınıyla birlikte gerek bireylerin çalışma alışkanlıklarının ve öğrencilerin okul süreçlerinin değişmesi, belirli yaş gruplarının sokağa çıkmalarında kısıtlamalar ve bundan kaynaklanan ruhsal sağlık sorunları, gerekse de Kovid hastalığını geçirmiş olan bireylerin deneyimlediği sorunlar için olası çözüm önerileri geliştirilmeli ve hızla devreye alınmalıdır" dedi.
Pandeminin yarattığı belirsizlik nedeniyle anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi rahatsızlıklarda artış görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Murat Karaman şöyle konuştu: "Kovid nedeniyle kayıp yaşayan ailelerin yas süreçlerinde desteğe ihtiyacı olabiliyor. Kovid hastalığını geçirmiş olan bireylerde de hastalık sonrası depresyon, öfke nöbetleri, panik bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu gibi rahatsızlıklara rastlanıyor. Sürecin neden olduğu ekonomik sorunlar nedeniyle bu bireyler profesyonel hizmete başvuramıyor, toplum ruh sağlığı merkezleri talebi karşılayamıyor. Pandeminin ilk dönemlerinde ruh sağlığı profesyonellerinin oluşturduğu gönüllü terapist gruplarının birçoğu artık hizmet veremiyor. Kovid 19 sebebiyle ülkemizde köşeleri iyice sivrilmiş ekonomik sıkıntılar da toplumda ciddi bir travmaya sebep olmuştur."
KORONANIN PSİKOLOJİK ETKİLERİNE KARŞI ÖNLEM PAKETİ
İYİ Parti''nin uzman psikolog ve psikiyatrlarla oluşturduğu önlem paketi şöyle:
*Gönüllü terapist ağı bir çatı altında buluşturulmalı, anksiyete bozuklukları, depresyon, stres ve travma üzerine uzmanlaşmış, gönüllü çalışabilecek terapistlere ulaşılarak süreç organize edilmeli
*Psikolojik Destek Hattı kurulmalıdır (telefon ve online sistemler üzerinden)
*Psikolojik İlk Yardım süreci tanımlanmalı ve devreye alınmalıdır
*Psikolojik Başa Çıkma Tekniklerinin anlatıldığı broşürler hazırlanmalı ve toplumun her kesimine uygun önerilerle düzenlenen broşürler ulaştırılmalıdır.
*Mahallelerde psikolojik desteğin faydası ve gerekliliğini anlatacak, Ruh Sağlığı Elçileri belirlenmeli ve halkın farkındalığı bu elçiler tarafından sağlanmalıdır.
*Krizle başa çıkma teknikleri (psikolojik esneklik çalışmaları vb.) üzerine alanında uzman sağlık profesyonelleri tarafından psiko-eğitim verilmesi, egzersizlerle eğitimin desteklenmesi.
*Çevrimiçi seminerler ve web sitesi aracılığıyla yapılabilecek çalışmalarla bireyler desteklenmeli.
*Belediyelerle anlaşma sağlanarak bu oluşumun duyurulması ve bir ortak çalışma platformu oluşturulmalı.
*Ayrıca Aile Sağlık Merkezleri''nde terapi odaları oluşturularak, tüm halka aile hekimliği ile paralel Aile Psikoloğu uygulamasına geçilmesi gerekmektedir.
*Covid 19 geçirmiş hastaların bu travma sonrası süreçleri yakinen takip edilmeli, belli dönemlerde bu kişilere testler yapılarak, travma sonrası stres bozukluğu konusunda desteğe ihtiyacı olanlar takip altında tutulmalıdır.
*Covid 19 geçirmiş kişilerle grup terapileri planlanması
*Psikolojik Filiasyon yöntemi ile Covid 19 geçirmiş kişiler ile birlikte onların yakınları da takibe dahil edilmelidir.
*Salgın sırasında yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza gönüllü uzmanlar tarafından erişilip, yas süreci ve sonrasında destek almaları sağlanmalıdır.
*Covid 19 travmaları sayesinde gündeme gelen toplumun psikolojik sağlığı göz önünde bulundurularak acilen Psikoloji & Psikiyatri Yasası''nın çıkarılması gerekmektedir.
*Pandemi tamamen ortadan kalkana kadar özellikle takıntıları tetiklenmiş ama kronik hastalığı bulunan vatandaşların rutin takibi için online hekimlik uygulamaları çoğalmalıdır.