Gökhan AKSOY-EDİRNE\YENİÇAĞ
Vatandaşların artık TÜİK tarafından açıklanan rakamlara güvenmediğini belirten Orhan Çakırlar; “Türkiye İstatistik Kurumunun verdiği rakamlara göre Mart ayında enflasyon yüzde 5,46 artarken yıllık bazda da 61,14 oranında arttığı görünüyor. Vatandaşların artık devlete olan güveni kalmadı ve TÜİK’in yaptığı bu enflasyon oranı açıklamasına güvenmiyor. Vatandaşlar sokakta, pazarda ve çarşıda cebindeki paranın eridiğini görüp onları dikkate alıyor. ENAG''a göre, Mart ayı enflasyonu yüzde 11.93 ve TÜİK’in açıkladığı rakamların 2 katından fazla. TÜİK yıllık bazda enflasyonu yüzde 61.14 açıklarken, ENAG ise yüzde 142.63 olarak açıklıyor. Devlet artık insanlar üzerindeki güvenirliğini kaybetmiş.” İfadelerine yer verdi.
“ASIL SOKAKTAKİ, VATANDAŞIN CEBİNDEKİ GERÇEK ENFLASYON ÖNEMLİ”
Son günlerde asgari ücretle ilgili yapılan açıklamalara da değinen Çakırlar; “Çalışma Bakanlığı ile AK Parti Grup Başkan vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Temmuzda asgari ücreti gözden geçireceklerini belirtmişlerdi. Cumhurbaşkanı ise asgari ücretin gündemlerinde yer almadığı söyledi. Asgari ücrete zam yapmasınlar ama en azından enflasyonu düşürsünler. Asgari ücrete zam yaparak 4 bin 253 lira oldu ama asgari ücrete yapılan zam Nisan ayının ortasına gelmeden eridi gitti. Asıl sokaktaki, vatandaşın cebindeki gerçek enflasyon önemli. Pazar almış başını gidiyor. Pazardaki fiyat rakamları uçmuş durumda. Durum iç açıcı değil. Biran önce ülkenin bu tek adam rejiminden kurtulması lazım ki vatandaşın tekrardan devlete güven duymaya başlasın.” dedi
“ÜRETİMİ ARTIRMAYIP, GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEDİN SÜRECE ENFLASYONU DÜŞÜRMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Enflasyonun düşürülmesi konusunda vatandaşlar elinden geleni yaptığını belirten Orhan Çakırlar, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Zaten enflasyonun düşürülmesi konusunda vatandaşlar elinden geleni yapıp az harcamaya çalışıyor. Gerçi vatandaşta da yok neyi harcayacak. Üretim destekleniyor mu? Çiftçi bugünlerde ayçiçeğini ekmeye başladı. Gübre ve mazot fiyatları düştü mü? Bu fiyatlar düşmediği takdirde nasıl önlemler alacaksınız. Siz üretimi teşvik edip girdi maliyetlerini düşürerek bu azalabilir. Aksi takdirde 2 gün sonra enflasyon düşse de insanlarda harcayacak para olmadıktan sonra ne yapabilirler. Bu şartlarda mümkün değil. Dolayısıyla üretime dönük ve üreticiyi kollayıcı tedbirler alınmalı. Raflardaki KDV oranını yüzde 18’den 8’e düşürdüler ama bu ne kadar sürdü? Üretimi artırmayıp, girdi maliyetlerini düşürmedin sürece enflasyonu düşürmek mümkün değil. Birde vatandaşın devlete güven duyması lazım. Vatandaşlar bu rakamlara göre güvenecek mi. Bu rakamlara göre güvenecek mi vatandaşlar. Önce güveni ve adaleti sağlamak lazım.”