İTÜ uydusu uzayda

İTÜ uydusu uzayda

İTÜ uydusu uzayda

İSTANBUL Teknik Üniversitesi tarafından Türkiye’de üretilen ilk uydu olan “İTÜpSAT1” uzaydaki yörüngesine yerleşti. Uydu, saniyede 7,5 kilometre yol alarak dünyanın kıtasal ölçüde fotoğraflarını çekecek.

Türk uydusu yörüngede
Uydu, saniyede 7,5 kilometre yol alarak dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek ve dünyanın kıtasal ölçüde fotoğraflarını çekecek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından Türkiye’de üretilen ilk uydu olan “İTÜpSAT1” uzaydaki yörüngesine yerleşti. Türkiye saatiyle 09.21’de Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından Sriharikota kentinden PSLV C-14 roketi ile uzaya fırlatılan “İTÜpSAT1”, yine Türkiye saati ile 09.41’de yerden 720 kilometre yüksekteki yörüngesine ulaştı. Küp şeklindeki uydu, yörüngesinde saniyede yaklaşık 7,5 kilometre yol alarak dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek ve dünyanın kıtasal ölçüde fotoğraflarını çekecek. Fakülte bünyesinde oluşturulan laboratuvarda canlı olarak uydunun fırlatılışını ve yörüngesine yerleştirilmesini izleyen İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Ünal, İTÜpSAT1 “in geniş bir proje ekibinin bir kaç yıllık çalışmasının ürünü olduğunu belirtti.

6 ay kalacak
Çok heyecanlı olduklarını dile getiren Prof. Dr. Ünal, çalışmalara TÜBİTAK’ın da destek olduğunu aktardı. Prof. Dr. Ünal, uydunun yapımının 150 bin dolar, fırlatmasının 60 bin Euro ve roket fırlatma ile uydu altyapısının 1 milyon Euro’ya mal olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Ünal, 1 kilogram ağırlığındaki uydunun içinde bir kamera bulunduğunu ve kıtasal ölçekte fotoğraf çekilebileceğini söyledi. Uydunun yörüngede 6 ay kalmasını beklediklerini, ancak daha uzun da kalabileceğini ifade eden Ünal, uyduyla her gün 3-4 kez bağlantıya geçmeyi planladıklarını anlattı.

Uydunun fırlatılışı, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi laboratuvarından da canlı izlendi.