İsviçre’de minare yıkma referandumu

İsviçre’de minare yıkma referandumu

İsviçre’de minare yıkma referandumu

AŞIRI sağcı ve göçmen karşıtı 2 partinin kampanyası amacına ulaştı. Minarelerin yıkılması için referanduma gitme kararı alındı.Ülkede biri Cenevre, diğeri de Zürih’te olmak üzere minaresi olan sadece 2 cami var!

 

İsviçre’de minareler için referandum
İsviçre’de aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Halk Partisi ile Federal Demokratik Birlik Partisi’nin yaptığı kampanya sonrası minareler için referanduma gitme kararı alındı. Halk Partisi, minarelerin yasaklanması için kampanya başlatmıştı. Minarenin ibadet için gerekli olmadığını ileri süren parti üyeleri, bunun bir İslam simgesi olduğunu ve bunun da İsviçre yasalarına aykırı olduğunu savunuyordu. Parti, kampanya sonrası toplanan imzaları yetkililere teslim etmişti. İsviçre Yüksek Mahkemesi, toplanan 114 bin 137 imzayı inceledi.

Son söz Meclis’te
İmzalardan 113 bin 540’nin geçerli olduğu anlaşıldı. Referandum önerisi ilk önce Meclis’te görüşecek. Referanduma gidilmesinin yıllar sürebileceği bildirildi. İsviçre’de Zürih ve Cenevre kentinde 2 adet minareli ibadet yeri bulunuyor. İsviçre’deki Müslümanlar, cami olarak artık kullanılmayan depo ve fabrikaları kullanıyordu. İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, minarelerin yasaklanmasının güvenlik problemi ortaya çıkarabileceğini söyledi. İsviçre’nin 7 üyeli konseyi ise referandumda hayır denmesini teşvik edeceğini açıklamıştı. AGİT de referandum girişimine daha önce tepki vermişti.