İSTİFA DEPREMİ

İSTİFA DEPREMİ

İSTİFA DEPREMİ

OBAMA ve Erdoğan’ın Oval Ofis’te yaptığı, sadece bir tercümanın bulunduğu “baş başa” görüşme diplomatik kriz çıkardı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile tartışan  Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy istifa etti. 


Başbaşa görüşme Büyükelçi Nabi Şensoy’u istifa ettirdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisinin hemen ardından Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un istifa haberi geldi. Şensoy’un istifasına, Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray Oval Ofis’teki görüşmesinin yol açtığı öğrenildi. Beyaz Saray’daki görüşme öncesinde Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD tarafına liderlerin baş başa yapacağı görüşmenin, liderlerin yanı sıra dışişleri bakanlarının da katılacağı 1+1 esasında olması talebinin iletilmesini istedi. Ancak pazartesi günkü görüşmenin baş başa yapılması planlanan yaklaşık yarım saatlik bölümüne dışişleri bakanları alınmadı. Bunun üzerine Türkiye’nin 1+1 talebinin ABD tarafına ulaşmadığı iddiasıyla Dışişleri Bakanı Davutoğlu tepki gösterdi. Bunun üzerine Şensoy, görevinden alınıp merkeze alınmasını talep etti. Şensoy’un bu talebi de uygun bulunup kabul edildi.

Dışişlerinden açıklama
Dışişleri Bakanlığı, Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un, 8 Aralık 2009 tarihinde merkez görevine alınmasını talep ettiğini ve bu talebin kabul edildiğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir soruya verdiği yanıtta, “2006 yılı Ocak ayından bu yana Washington Büyükelçiliğimizde görev yapmakta olan Sayın Şensoy’un görev süresi esasen yaş haddinden dolayı 2010 yılının ilk yarısında sona erecekti. Sayın Büyükelçinin bu talebini iletmesi üzerine Washington Büyükelçiliğimize önümüzdeki günlerde yeni bir atama yapılacaktır” ifadesini kullandı. Nabi Şensoy, 2006 ocak ayında Washington Büyükelçiliği görevine atanmıştı.

Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisi sonrasında Büyükelçi Nabi Şensoy istifasını açıkladı.