İşte yardım böyle yapılır

İşte yardım böyle yapılır

İşte yardım böyle yapılır

İşte yardım böyle yapılır

Bu yardımlar ise vatandaşı utandırıyor...
Yardımların yapılış şekli ve izdiham yaratılarak verilmesi, ister bir somun ekmek, pide ister katı gıda olsun insanları incitiyor. Uzun kuyruklarda bekleyen, kadın, çoluk çocuk sonunda bir pide almaya bile razı duruma geliyor. Yardımları yapanların bu konuda da duyarlı olmaları gerekiyor.

Giderek yaygınlaşan “Askıda ekmek” uygulamasında vatandaş kimden yapıldığını bilmeden ve teşhir olmadan yardım alıp incinmiyor.
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte vatandaşlara, çeşitli kuruluşlarca, başta gıda olmak üzere yapılan yardımlar da artı. Ne var ki çoğu yardımın reklam amaçlı olması ve vatandaşın yüzüne yoksulluğunun çarpılır gibi dağıtılması bir çok yardım alanı üzüp incitiyor. Ancak, Diyarbakır’da olduğu gibi bazı örnekler de insan onuruna öncelik verilerek, yüz  güldürüyor. İhtiyaç sahiplerinin rencide olmadan, kimden geldiğini bilmedikleri bir ikramla evlerrine ekmek götürmelerini sağlayan “Askıda Ekmek” uygulaması, güzel bir örnek oluyor.

Hızla yayılıyor

Gazi Caddesi esnafının öncülük ettiği uygulamada gün boyunca poşetlere 2’er somun konularak fırının dışındaki askıya asılıyor. Dağıtılan ekmek sayısı 1500’ü aşıyor. Dışardaki askıdan kişi başı sınır getirilmeden ihtiyaç sahipleri, istedikleri kadar evlerine sıcak ekmek götürebiliyor. Bir çok ildeki uygulamalarda ise uzun kuyruklarda bekleyen vatandaşlara pide , ekmek ve bazı gıda yardımları göstere göstere yapılıyor. Yardım alanın incinip incinmeyeceği dikkate alınmıyor.

Askıda ekmek uygulaması örnek olmalı
Diyarbakır’daki “Askıda Ekmek” uygulamasında ihtiyaç sahibi , ister çocuk, ister yaşlı, rencide olmadan kimden geldiğini bilmedikleri yardımı alıyorlar. Uygulama, Gazi Caddesi Güzelleştirme ve Yaşatma Derneğince, gerçekleştiriliyor.