Prof. Dr. Merih Kutlu, nemin sıcaklık algısını yükselttiğini ve bunun da kalp hastalıklarına ve ölümlerine yol açabileceğini söyledi. Prof. Dr. Kutlu, kalp hastalıklarının dünya ve Türkiye’de en sık ölüme neden olan hastalıklar olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl dünyada 18 milyon, Türkiye’de ise 200 bin kişi kalp hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Prof. Dr. Kutlu, “Bu rakam her yıl artmaya devam ediyor. Karadeniz Bölgesi de nem oranı yüksek bir bölge. Nem, sıcaklık hissini yükselten bir etken. Bu da kalp hastalıklarını ve ölümlerini artırabilecek bir durum. Yaz mevsiminde kalp hastalığı daha tehlikeli oluyor” dedi. Prof. Kutlu, yazın kalp krizi riskinin neden yükseldiğini şöyle anlattı:
“Aslında vücut, dış ortamdaki ısıya ve sıcaklığa göre kendini dengelemek için bazı mekanizmaları çalıştırıyor. Bu mekanizmalar sonucunda kalp hastaları daha çok etkileniyor. Dış ortamdaki sıcaklığı dengelemenin en önemli yolu ciltteki kan akışı. Soğuk havalarda ciltteki kan damarları daralıyor ve vücudun ısı kaybını engelliyor. Aksine sıcaklık yükseldiğinde yani yaz aylarında ciltteki damarlar açılıyor, terleme başlıyor ve vücut böylece ısıyı düşürmeye çalışıyor. Cilde daha fazla kan gönderiyor ama bunun sonucunda hayati organlara örneğin böbreklere, örneğin beyne daha az kan gidebiliyor ısıyı azaltmak için. Bu durum normal insanlarda sorun yaratmıyor ama kalp hastalarında zaten var olan bir sorun ya da bozukluk nedeniyle kalp daha çok çalışıyor. Bu da koroner arter hastaları, kalp yetmezliği olan hastalar veya hipertansiyonu olan hastaları olumsuz etkiliyor. Bu yüzden kalp hastaları güneşli sıcak havalarda dikkatli olmalı ve gereksiz yere dışarı çıkmamalı.”
“GÖĞÜSTE SIKIŞMA UYARI OLABİLİR”
Prof. Kutlu, kalp hastalığı bilinen kişilerin de kalp krizi geçirebileceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Özellikle çok dikkat ettiğimiz bir belirti var. Bu da göğüs ağrısı. Her göğüs ağrısı kalp hastalığı anlamına gelmez. Kendini sağlıklı sanan kişilerde göğüste baskı, yanma, ağırlık, sıkışma ya da göğsünde bir yük varmış gibi hisler olursa bunu ciddiye alsınlar. Hemen doktora gitsinler. Çok çabuk yorulabilirler, hareket ettiklerinde nefes darlığı duyabilirler, günlük işlerini yaparken zorlanabilirler bu hastaların da doktoruna görünmesini tavsiye ediyorum. Aynı şekilde çok az hareketle ya da hareketsizken bile çarpıntısı olan hastalar, bayılma veya baygınlık yaşayan hastaların da doktor kontrolüne gitmelerini öneriyorum”
İHA