Büyük bir depremin beklendiği Marmara''da fay hattına en yakın noktada bulunan Yeşilköy, yeni bir rant planı ile karşı karşıya. Atatürk Havalimanı’nın batı kıyısında kalan ve mülkiyeti İTÜ’ye ait 106 bin metrekarelik arazinin, yaklaşık 47 bin metrekarelik kısmı için plan değişikliği hazırlandı. Yeşil varlığını günümüze kadar sürdüren arazinin bir kısmı için hazırlan plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıktı. Değişiklik ile arazinin büyük bir kısmı ticaret, konut ve özel eğitim alanına alındı. Söz konusu arazi 1963 yılından beri teknoloji geliştirme merkezi alanında bulunuyordu.
İBB VE BAKIRKÖY OLUMSUZ GÖRÜŞ VERDİ
Bakanlığın onayladığı plan değişikliği teklifine, İBB ve Bakırköy Belediyeleri olumsuz görüş bildirdi. İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Şehir Planlama Şube Müdürlüğü, teklifle ilgili olarak istenen görüşlerinde özetle şöyle denildi:
“Teklif plan ile getirilen fonksiyon değişikliklerinin bölgedeki nüfus ve yapı yoğunluğunu arttırıcı nitelikte olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra 278 ada 94 parselin 1963 yılından beri en fazla E:0.50 yapılaşma koşullu teknoloji geliştirme merkezi olarak planlandığı tespit edilmiştir. Söz konusu plan değişiklikleri teklifi ile; kamusal hizmetler amacıyla kamunun elinde tutulması ve kamu yararına kullanılması gereken taşınmazın kaybına yol açacak şekilde, konut ve ticaret yapılaşmasına açılmasının şehircilik ilke ve esasları doğrultusunda uygun olmadığı değerlendirilmektedir. Nüfus ve yapı yoğunluğunu arttırıcı nitelik taşıdığı, çevre yapılaşma ve meri bölge planı yapılaşma koşulları üzerinde yapılaşma hakkı tanındığı, kamu yararına kullanılması gereken taşınmazın kaybına yol açacağı ve trafik yükünü artıracağı gerekçeleri ile şehircilik ilkeleri, planlama esasları, bölge planı bütünlüğü çerçevesinde donatı alanlarının dağılımı ve çevre yapılaşma değerleri açısından uygun olmadığı değerlendirilmektedir.”
Bakırköy Belediyesi İmar Ve Şehircilik Müdürlüğünün görüşünde de özetle şöyle denildi:
“İTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi Alanı’ndan çıkartılarak E:1.00, Yükseklik ençok:Z+3 yapılanma şartlarında ‘Ticaret+Konut Alanı’na alınması, bölgeye daha fazla nüfus ve yapı yoğunluğu getirilmesine sebep olacaktır. Söz konusu plan değişikliğine konu alanda, alternatifli olarak 3 veya 4 kat olarak öngörülen yapı yüksekliği, bahse konu alanın yer aldığı Florya Bölgesi genelinde mer’i 1/1000 ölçekli imar planında 2 kat olarak öngörülen çevre yapılanma şartlarının üzerindedir. Sonuç olarak, söz konusu teklif 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişiklikleri yukarıda açıklanan gerekçelerden ötürü Başkanlığımızca uygun bulunmamaktadır.”