Euronews'te yer alan habere göre Ian Webster adlı paleontolog tarafından oluşturulan dünya haritası, istediğiniz şehrin milyonlarca yıl önce nerede bulunduğunu göstermenin yanı sıra yerküre hakkında daha fazla bilgi edinmeyi de sağlıyor. Örneğin ilk çiçeğin ne zaman açtığını ya da ilk sürüngenin hangi bölgede ortaya çıktığını da bu atlas sayesinde öğrenmeniz mümkün.
CNN'e konuşan Webster, "Bu sayede çevremizin ne kadar dinamik ve değişebilir olduğunu görüyoruz" dedi.
"Yerkürenin geçmişi bizim algılayabileceğimizden daha uzun" diyen plaeontolog, tektonik plakaların ve kıtaların şu andaki konumlarının bir "kaza" olduğunu belirtiyor. Gelecekte bu hareketlerin çok farklı olacağını ve insanoğlundan sonra da yerkürenin hayatına devam edeceğini söylüyor.
Haritayı bir web uygulaması gibi tasarlayan paleontolog, paleograf Christopher Scotese imzalı jeolojik modellemeleri içeren diğer bir haritayı da kendi haritasına ekleyerek 750 milyon yıldan beri yaşanan tektonik hareketlerin mercek altına alınmasını sağlıyor.
Kullanıcılar kartografik görüntüleme sayesinde örneğin bulundukları ya da görmek istedikleri şehrin ismini girerek istedikleri yıl seviyesini seçebiliyor. Kullanıcıyı seçilmiş zaman dilimine götüren site, seçilen noktanın dünyanın neresinde olduğunu işaret ediyor.
Kolay kullanımı sayesinde site öğrenciler, öğretmenler ve yerküre tarihi ile ilgilenen herkes için önemli bir kaynak görevini üstlenmiş durumda.
HARİTAYA GÖRE İSTANBUL'UN 750 MİLYON YIL ÖNCEKİ YERİ ŞÖYLE:
(Günümüze göre İstanbul'un konumunda önemli bir kayma olduğu görülüyor)