İstanbul’dan göç başladı

İstanbul’dan göç başladı

İstanbul’dan göç başladı

Istanbul’dan göç
DPT’nin araştırmasına göre güvenlik nedeniyle İstanbul’un da terk edilen şehirler arasına girdiğini belirledi. Son zamanlarda köyden köye gidenlerin sayısında ise büyük artış var

Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) yaptığı bir araştırma yaygın kanının aksine İstanbul’un, güvenlik nedeniyle göç edilen iller arasına girdiğini ortaya koydu. DPT araştırması, göçlerin artık köyden kente değil köyden köye ve kentten kente yapıldığını belirledi. En çok göç veren il Tunceli olurken , Antalyalılar doğdukları kenti terk etmiyor. 

Aynı yerde kalan az
1965-2000 döneminde yılda 2.7 ile 4.8 milyon kişi yaşadığı yeri değiştirdi. Son ölçüm döneminde, her yüz kişiden 7.9’u iller arasında ikametini değiştirdi. Ankara ve İzmir, iş, eğitim, evlilik, deprem ve güvenlik gibi nedenlerin tamamı nedeniyle en fazla göç alan iller. Güvenlik nedeniyle en çok göç veren 8 doğu ve güneydoğu ilinin arasına ise son dönemde İstanbul da katıldı.

‘KÖYDEN İNDİM ŞEHİRE’ TARİH OLUYOR
 Sanılanın aksine giderek büyük şehirlerden kaçış yaşanıyor. “Taşı toprağı altın” denilerek gelinen istanbul hala kalabalık. Ancak şimdi tersine göç var. Güvensiz  ve pahalı oluşu gelenlerin bir kısmını köyüne geri döndürüyor. Göçlerin yüzde 58’inin ise kentten kente olduğu belirlendi.