İstanbul’da kene riski

İstanbul’da kene riski

İstanbul’da kene riski

İstanbul’da kene paniği
Büyük şehirler de tehdit altında. Ziraat Yüksek Mühendisi Ulaşoğlu’nun İstanbul’dan topladığı keneler, Ankara’da yapılan tahlil sonuçlarına göre ölümcül KKKA virüsü taşıyor

Türkiye kene vakaları ile sarsılıyor. Her gün yeni  bir kene kurbanı daha toprağa verilirken, özellikle hafta sonları pikniğe giden yüzlerce kişi kene sebebiyle hastanelere koşuyor. Daha önce uzmanlar İstanbul ve çevresi için Kırım Kongo tehlikesi olmadığını söylerken Milliyet’in haberine göre, Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, İstanbul’un da risk altında olduğunu, öldürücü virüs taşıyan kenelerin büyük şehirlere de gelebileceğini söyledi. Ulaşoğlu’nun İstanbul’da  Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan Nairovirüsü taşıyan kene türü olmadığının açıklandığını ama bunun doğruyu yansıtmadığını  idda etmesi ise panik yarattı.

Risk çok büyük
Ulaşoğlu, “İstanbul sınırları içerisindeki kırsalda sığır ve kaplumbağa üzerinden keneler topladım. Sığır köye yakın alandaki ahırda, diğeri de ilaçlanmış bir alandaki kaplumbağadan aldığım keneleri, Ankara Üniversite’si Veteriner Fakültesi’nden kene uzmanı Prof.Dr.Zafer Karaer’e götürdüm. Yapılan araştırmada nairovirüslü kenenin en aktif taşıyıcısı olan ’Hyalomma marginatum marginatum ’türü kene çıktı” dedi.

Kırım Kongo’nun son kurbanı 78 yaşında
Gümüşhane’de kenenin ısırdığı  S.Ö. (78), tedavi gördüğü Erzurum Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde öldü. 10 gün önce vücuduna yapışan keneyi kendisi çıkaran S.Ö. bir süre sonra yüksek ateş şikayetiyle Şiran Devlet Hastanesine başvurdu. Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi Hastanesine sevk edilen S.Ö, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Cenaze bugün karantina tedbirleri alınarak Örenkale köyünde toprağa verildi.


Vücut her gün kontrol edilmeli

Uzmanlar keneden korunmak için şu önerilerde bulunuyor:
1)Hergün duş almalı ve tüm vücut mutlaka kontrol edilmelidir. Ne kadar erken fark  edilirse hayat kurtarır.
2)Gelişi güzel heryerde piknik yapılmasına son verilmelidir. Piknik sonrası tüm kıyafetler kontrol edilmelidir. Yıkanmalıdır.
3)Kırsal kesim insanı başta olmak üzere  eğitim seminerleri köy, okullarda, işyerlerinde verilmelidir.
4)Sokaktaki bakımsız evcil hayvanlarda büyük riskdir. Bakım altına alınmalıdır.
5)Alınan tedbirler ikna edici olmalıdır. Vatandaşlar ile en doğru şekilde paylaşılmalıdır; aksi takdirde daha fazla tedirginlik yaratır.
6)Evcil hayvanlara (kedi veya köpek) damlatma çözeltisi sıkılması veya tasma kesin çözüm değildir. Hayvanlar hergün kontrol edilmelidir.
7)Hayvan barınakları virüs ve bakterilere karşı rutin dezenfekte edilmelidir.
8)Karantina tedbirleri sürdürülmelidir. Denetleme yapanlarında denetleneceği sistem kurulmalı.
9)Kemirgen kontrolü şart. Bahçe ve belediye alanındaki loğar kapakları çok iyi kapatılmalıdır. Hepsi elden geçirilmelidir.
10)Konut kapı ve pencerelerine  sineklik yapılması şarttır. Bunlar hiçbir zararlılının geçemiyeceği şekilde yapılmalıdır.