Istanbul'da H1N1 alarmı

Istanbul'da H1N1 alarmı

Istanbul'da H1N1 alarmı

ABD’den dönen Y.S’nin Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde domuz gribi testi yaptırmak istemesi paniğe neden olurken, İl Sağlık Müdürlüğü, testlerde sonucun negatif çıktığını açıkladı

Dokuz gün önce ABD’den Türkiye’ye gelen ve uçakta bir yolcunun sürekli hapşırması üzerine domuz gribinden şüphelenen 28 yaşındaki Y. S. ve arkadaşı, önceki gün saat 20.45 sıralarında, yüksek ateş şikayetiyle Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine giderek, H1N1 virüsü testi yaptırmak istedi. Hastanede tecrit olmadığı için, Y.S. ve arkadaşı başka hastaneye sevk edilmek üzere otomobillerinde bekletildi. Ancak basın mensuplarının “izinsiz görüntüsünü almalarından rahatsız olan” ve ambulansla başka hastaneye sevkedilmeleri gereken 2 kişi ambulansı beklemeden hastaneden ayrıldı.

Koreli kadın müşahade altında

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada kadın hastanın ön test sonuçlarına göre H1N1 virüsü taşımadığının belirlendiği bildirdi. Hastanın, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittiği belirtilerek, “Muayenesi yapılan hastanın ön test sonuçlarında grip virüsü negatif çıkmıştır. Doğrulama testinin sonuçlarının 13 Mayıs’ta alınması beklenmektedir” denildi.  Öte yandan, Koreli bir kadın, Atatürk Havalimanı’nda  H1N1 virüsü taşıdığı şüphesiyle müşahede altına alındı. Air France Havayolları’nın tarifeli seferiyle Paris’ten İstanbul’a gelen Koreli  kadının  Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildiği bildirildi.


İki kişinin domuz gribi şüphesiyle hastaneye gelmesinin ardından, tedbir amacıyla hastanede çalışanlar, hastalar ve hasta yakınlarına maskeler dağıtıldı.


Meksika’da bir sınıftaki öğrenciler virüsün yayılmasını önlemek amacıyla maske takarak ders görüyorlar.


Domuz gribi dünyayı sardı
Meksika’da başladıktan sonra 30 ülkeye yayılan H1N1 virüsünde vaka sayısı 5 bini aşarken ölenlerin sayısı 61 olarak açıklandı. Yayılan ölümcül virüs dün de Finlandiya ve Küba’ya sıçradı.
Finlandiya ve

Küba’da da görüldü

Finlandiya’da 2 kişide, Küba’da da Meksikalı bir öğrencide virüs tespit edildi. Meksika’da doğrulanan vaka sayısı 2059’a yükselirken, hastalardan 56’sı hayatını kaybetti  Ülkenin turizm merkezi Cancun’da 25 otelin kapandığı bildirildi. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin 10 yeni vakanın varlığını doğruladığı İngiltere’de H1N1 virüsünün tespit edildiği vaka sayısının 65’e yükseldiği bildirildi. H1N1 virüsü tespit edilen hastaların 4’ünün İngiltere’den hiç çıkmadığı, 6’sının ise hastalığı yurt dışına yaptıkları seyahatler sırasında kaptıkları kaydedildi. Hastalığın Meksika’dan  sonra en fazla görüldüğü yer olan ABD’de ise vaka sayısının 2618’e yükseldiği bildirildi. Bu arada, Tayland’da ilk kez bir kişide domuz gribi (H1N1) virüsü belirlendiği, ancak hastanın tedavi sonucu iyileştiği bildirildi.

 

Türkiye’de şu anda virüs yok
Ankara Dedeman Otel’de İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Akdağ ile 81 il valisi ve il sağlık müdürlerinin de katıldığı Genel Halk Sağlığı Toplantısı’nda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yurt dışında görülen domuz gribiyle ilgili olarak, “Bu tamamen yeni bir virüstür. Bu gömleğini değil yapısını tamamen değiştirmiş olan bir virüstür. Onun için toplumdaki hemen hemen bütün insanlar bağışıklık açısından bu virüse hazır değiller, bu virüsle hastalanabilir durumdadırlar. Ancak Türkiye’de şu anda virüs yok” dedi. Akdağ, şöyle devam etti “Tüm çabamız hazır olmak. Bir gün Türkiye’ye gelirse yayılmasını yavaşlatmaktır. Şimdi çok süratli bir yayılım beklemiyoruz zaten, yaz mevsimine giriyoruz. Ancak 2 ve 3. dalga mümkün. Önlemler kapsamında tüm giriş kapılarında ve havalimanlarında gerekli tedbirleri aldık. Türk vatandaşlarına şu an yurt dışına seyahat önermiyoruz.”