İstanbul ve Ankara mutsuz

İstanbul ve Ankara mutsuz

İstanbul ve Ankara mutsuz

İstanbul ve Ankara mutsuz
AB’nin Gallup Macaristan’a yaptırdığı Avrupa’daki 75 kenti kapsayan ankete göre, insanların mutlu olduğu kentler sıralamasında Ankara 59. İstanbul ise 73. sırada yer aldı

AB Komisyonu İletişim Genel Direktörlüğü’nün Gallup Macaristan’a yaptırdığı anket, İstanbul ve Ankara’da yaşayan insanların ‘mutsuz’ olduklarını ortaya koydu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in çeşitli dönemlerde yaptırdığı anketlerin aksine sonuçlar ortaya koyan ankete göre, mutlulukta Ankara 59. İstanbul ise sondan üçüncü oldu. AB Bölgesel Politikalar Genel Direktörlüğü “75 Avrupa Kenti Arasında Yaşam Kalitesi Algılamaları” adlı bir anket yayınladı. Avrupa’nın seçilen 75 şehrinin ele alındığı anketin ilk bölümünde “O kentte yaşamaktan duyulan tatmin” incelendi. Kentin farklı semtlerinde yaşayanların sorulara verdikleri yanıtlara göre hazırlanan çizelgede, kentte yaşamadan duyulan tatmin açısından Ankara 59., Antalya 60., Diyarbakır 71., İstanbul 73., yani sondan üçüncü oldu. Kentlerinden çok memnun olduklarını söyleyen Avrupa vatandaşlarının bulunduğu ilk üç kent Groningen (Hollanda), Krakow (Polonya) ve Leipzig (Almanya) şeklinde sıralandı. Anket, Gallup-Macaristan’a, Avrupa Komisyonu İletişim Genel Direktörlüğü’nce ısmarlandı ve Avrupa Kentsel Denetimi (European Urban Audit) çerçevesinde yerine getirilen çalışmaların bir parçası olarak hazırlandı.

29 ülkede gerçekleştirildi
2006 kasımında Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkeyle, Hırvatistan ve Türkiye’deki kentlerde gerçekleştirilen ankette her kentte tesadüfen seçilen 500 kişiyle konuşuldu. Cevap verenler kentin tüm semtlerinden seçildi ve katılımcılara kentlerindeki yaşam kalitesine ilişkin 23 soru soruldu. Algılama anketine tüm AB ve aday ülke başkentleri alındı, büyük AB üyesi ülkelerde birden altıya kadar değişen rakamlarda kentler eklendi. Örneğin, Türkiye’den Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Antalya dahil edilirken İzmir, Adana gibi kentler ankete alınmadı.


İş bulabilmek hiç kolay değil
Anketin diğer bölümlerinde ilk üç sırayı paylaşan Avrupa kentleri ve Türk kentlerinin sıralamadaki yerleri ise şöyle:

Kolayca iyi bir iş bulunan kentler: Prag (1), Kopenhag (2), Dublin (3), Antalya (51), İstanbul (60), Ankara (65), Diyarbakır (72).
Kolayca, makul fiyatlarla iyi bir konut bulunabilen kentler: Leipzig (1), Aalborg-Danimarka (2), Braga -Portekiz (3), Diyarbakır (15), Antalya (24), Ankara (27),
İstanbul (56).
Hastaneler tarafından sunulan sağlık hizmetlerinin en iyi olduğu kentler: Groningen - Hollanda (1), Liege - Belçika (2), Lille - Fransa (3), Ankara (50), Diyarbakır (55), İstanbul (57), Antalya (58). Kaynaklarını en akılcı yolda harcayan kentler: Irakleo-Yunanistan (1), Cluj-Napoca- Romanya (2), Bordo-Fransa (3), Antalya (39), Diyarbakır (40), Ankara (43), İstanbul (56).