Türkiye Cumhuriyeti''nin finansal rekabet gücünü uluslararası alanda artırmayı hedefliyor. Finansal piyasalarla ürün ve hizmetlerin gelişmesine ve derinleşmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Kabul edilen kanunla; Türkiye Cumhuriyeti''nin finansal rekabet gücünü uluslararası alanda artırmak, finansal piyasalarla ürün ve hizmetlerin gelişmesine ve derinleşmesine katkıda bulunmak, uluslararası finans ve sermaye piyasalarına entegrasyonu güçlendirmek ve bu sayede İstanbul Finans Merkezinin (İFM) önde gelen küresel finans merkezlerinden biri olmasını sağlamak amaçlanıyor.
İFM''nin alanı, yönetilmesine ve işletilmesine dair hükümler, İFM''de gerçekleştirilen faaliyetler ve bu faaliyetlere dair teşvik, indirim, istisna ve muafiyetler de düzenleniyor.
Finansal faaliyetlere ilişkin tanımda ilgili kanunlara atıf yapılarak; bankacılık, sermaye piyasaları, sigortacılık, finansal kiralama, faktoring ve benzeri piyasalar altında yer alan menkul kıymetler, türev araçlar, ödeme sistemleri, elektronik para ve benzeri faaliyet, hizmet ve işlemlerin İFM''de finansal faaliyet olarak gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Yönetici şirket, "kanun kapsamında verilen görev ve yetkileri kullanmak üzere Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulan ve özel hukuk hükümlerine tabi olarak faaliyet gösteren anonim şirket" şeklinde tanımlanıyor.
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, "İstanbul Finans Merkezi" adı altında verilen bu kanun teklifinin bir inşaat ve rant alanı oluşturmaya yönelik düzenlemeleri içerdiğini öne sürerek, "Onun için bu teklifle birlikte ortaya bir finans merkezi çıkmaz." dedi.
İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, HSK''nin yaz kararnamesiyle 5 bin 75''i adli, 351''i idari yargıda olmak üzere toplam 5 bin 426 hakim savcının yerlerinin değiştirildiğini belirterek, "Görev yaptıkları mahkemelerde talimatla karar verenler ödüllendirildi; adaletten yana, yargı bağımsızlığından yana, hukukun üstünlüğünden yana tavır koyup hukuki görüş bildirenler ise cezalandırıldı." yorumunu yaptı.
CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, İstanbul Finans Merkezi Kanun Teklifi''nin, İstanbul Finans Merkezinde gerçekleştirilen faaliyetleri ve bu faaliyetlere dair teşvik, indirim, istisna ve muafiyetlerini düzenlediğini belirterek, "Öncelikle söylemem gerekir ki sağlamaya çalıştığınız muafiyetlerin birçoğu açıkça Anayasa''ya aykırıdır. Kanun teklifiyle Türk parasından vazgeçmektesiniz." dedi. Kanun teklifiyle Türkçe''den de vazgeçildiğini savunan Arı, "Bu, Anayasa''ya açıkça aykırıdır çünkü bizim dilimiz Türkçe''dir. Ancak siz bu finans merkezinde yapılacak olan muamelelerde Türkçe''nin kullanılmasından açıkça vazgeçildiğini bu kanun teklifine yazmaktasınız." ifadelerini kullandı.
Teklif daha sonra TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamayla kabul edildi.