İştahı açıyor soğuk algınlığına ve karaciğer yetmezliğine iyi geliyor! Mucizevi bitki Karamuk

İştahı açıyor soğuk algınlığına ve karaciğer yetmezliğine iyi geliyor! Mucizevi bitki Karamuk

"Karamuk bitkisi nedir? Karamuk bitkisi neye iyi gelir?" gibi soruların cevabı merak ediliyor. Şifa deposu olarak bilinen karmuk bitkisi, doğada kendiliğinden yetişiyor. Bağışıklığa ve soğuk algınlığına iyi gelen bitkinin meyvesi, kurutulmuş şekilde kilosu 60 Türk Lirasına satılıyor. Peki, bu bitki ile neler yapılıyor?

Karamuk Bitkisi Nedir?

Karamuk bitkisi Karanfilgillerdendir. Ülkemizde çoğu tarlarda buğdayla birlikte toprakta biterler. Yaklaşık 30 ila 100 cm boylarında olur. Tohumları zehirlidir, buna çok dikkat edilmelidir. Yaprakları almaşıktır, ayrıca tohumlarının üzeri tüylerle kaplıdır. Çiçekleri güzeldir, büyüktür. Renkli morumsu, pembemsidir. Nadir olarak beyaz da bulunur.

Karamuk Bitkisini Nasıl Tüketmeliyiz?

Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutulduktan sonra çay olarak içilebildiği meyveleri de taze ya da kurutularak tüketilebilir.
• Meyvelerinden tatlı, şurup ve hoşaf yapılabilmektedir.
• Yaprakları tat versin diye çorba ve bulgur pilavına ilave edilir.
• Bir litre kaynar suyun içine 20 gram kök ve kabuk karışımı eklenerek 10-15 dakika kadar demlenmesi beklenir. Süzüldükten sonra günde 3 defa birer bardak içilir.
• 4 bardak kaynar suyun içine 20 gram yaprak ilave edilir. Birkaç dakika kaynamaya bırakılır. Günde 3 defa birer çorba kaşığı kadar içilmesi önerilir.
• 2 bardak suyun içine, 20 gram kabuk, kök, yaprak ya da meyve eklenerek haşlanır. Günde 3 defa birer bardak içilmesi önerilir.
• Bir tatlı kaşığı kurumuş kabuğu bir bardak suya ilave edip, kaynayıncaya kadar ısıtılır. 10-15 dakika soğuması beklenir. Günde 3 kez birer bardak içilmesi önerilir

Karamuk Bitkisinin Faydaları

•Karaciğer yetersizliği olan kişilerde karamuk sümbülle birlikte karıştırılıp balla tatlandırılarak içilir.
•Kalp rahatsızlığı olan kişilerde karamuk birlikte kaynatılıp bal eklenerek soğuk olarak içilir.
• İshal durumlarında karamuk limonla kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk içilir.
• Kaynatılıp içilirse mideye kaçan sülüğü düşürme özelliği vardır.
• Kaynatıldıktan sonra ağızda gargara yapılırsa, diş çürümelerini ve ağız yaralarını iyileştirmede yardımcı olur.
• Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
• Vücudun rahatlamasında etkilidir.
• İştah açıcı ve güçlendirici özelliği vardır.
• Ateş düşürücü etkisi vardır.

Karamuk, baharatçılarda bulunabilir. Kalp, karaciğer için kıymetli, fakat aşırı tüketimi tehlikeli bir bitkidir, ölçülü kullanımına dikkat edilmelidir.

İlgili Haberler