İsrail: Obama ile katliam durmaz!

İsrail: Obama ile katliam durmaz!

İsrail: Obama ile katliam durmaz!

Gazze’de kadın çocuk demeden binlerce kişiyi Bush’un desteğiyle öldüren İsrail, Obama döneminde de politikalarının değişmeyeceğini ilan etti. 

OBAMA’nın gelmesi katliama engel değil!
Bush yönetiminin desteğiyle Gazze’de kadın çocuk demeden binlerce kişiyi öldüren İsrail, Obama’yla ABD’nin Orta Doğu   politikasının değişmeyeceğini açıkladı

Günlerce Gazze’yi bombalayarak, binlerce insanı katleden ve kentte taş üstünde taş bırakmayan İsrail yönetimi, Barack Obama’nın Beyaz Saray’a gelişini değerlendirdi. “Obama’yla Amerika’nın Orta Doğu politikası değişecek” yorumlarına cevap veren Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, Amerikan siyasetinde bir değişim olmayacağını söyledi. Devlet radyosuna açıklamalarda bulunan Ramon, ABD’de Obama dönemini kast ederek, “ABD’nin siyasetinin temelden değişeceğini sanmıyorum” ifadesini kullandı.

Bize destek verdi
Ramon, Orta Doğu ile ilgili olarak, “Bu siyasetin iki temel ilkesi var; terörle mücadele ve iki devlet temelinde barışa ulaşmanın gerekliliği” dedi. Muhalefetteki Likud partisinin liderlerinden Yuval Steinitz ise, Obama’nın kampanyası sırasında İsrail’e destek veren sözlerini hatırlattı. Steinitz, “Seçimlerden sonra Obama’nın Netanyahu ile mükemmel ilişkiler yürüteceğini düşünüyorum” diye konuştu.

 

İlk icraatı: Guantanamo!
Yemin ederek göreve başlayan Obama’nın ilk icraatı, Guantanamo’daki savaş suçları mahkemelerinin askeri savcılarına, karara bağlanmamış davaların 120 gün süreyle durdurulmasını istemeleri emrini vermek oldu. Obama’nın emri doğrultusunda, karara bağlanmamış 21 davayla ilgili işlemler durdurulacak. Bu davalar arasında, 11 Eylül saldırılarını düzenlemekle suçlanan 5 tutuklunun idamını isteyen dava da bulunuyor.


Kabinenin 6 ismine onay
Yeni başkan Obama’nın kabinesine almak istediği 6 isime Senato’dan onay geldi. Obama’nın yanında yer alacak olan isimlerin göreve başlaması için beklenen Senato onayları ise yavaş yavaş açıklanıyor. 6 isim arasında Enerji Bakanı Steven Chu, Eğitim Bakanı Arne Duncan, İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, Bütçe Bakanı Peter Orszag, İçişleri Bakanı Kenneth Salazar, Gaziler Bakanı Eric Shinseki ve Tarım Bakanı Tom Vilsack bulunuyor.

Kuzey Kore dikkate almadı
ABD’de Barack Obama’nın başkanlık görevini George Bush’tan devralması bütün dünya basınında yer alırken, Kuzey Kore basını bu konuda haber vermedi. Çin ise, Obama’nın göreve başlama töreninde yaptığı konuşmanın bazı bölümlerini sansürledi. Obama’nın komünizmle ilgili sözlerini keserek yayımlatan Pekin yönetimi, konuşmanın İngilizce metninin internette yayımlanmasına izin verdi ancak Çince çevirilerde hassas bölümler çıkarıldı.


Umarız gelen gideni aratmaz
Dünyaya büyük bir halkla ilişkiler çalışması sonucu ‘değişim ve demokrasi’ söylemleriyle umut diye sunulan Obama’nın Beyaz Saray’a çıkması, Orta Doğu halklarında herhangi bir heyecan yaratmadı. İşte bölgeden bazı görüşler: 
Iraklı öğretmen bayan Muna Abdülrezzak: Iraklıların Bush’la ilgili kötü anıları var. Umarız Obama Bush’u aratmaz ve daha sorumlu davranır. İşgalin bitmesini bekleyeceğiz. Irak Petrol Bakanlığı yetkililerinden Muhsin Kerim: Amerikan’ın Irak politikasını değiştirme konusunda çok az seçeneği olduğunu düşünüyorum. Askerlerini Irak’tan 16 ay içinde çekeceğinden şüpheliyiz.

‘O, İsrail’i seviyor’

İran’ın başkenti Tahran’da oto tamircisi olan Rahmet Saburi: Obama, ilişkileri değiştirmek için hiçbir şey yapamaz. İran, İsrail’i sevmiyor, ama Obama seviyor. İkisi yan yana gelemez. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da kuyumcu Salih el Muhaisen: Obama’nın İsrail’in Gazze saldırısını kınamaması endişelerimi artırdı.


Beyaz Saray’a son bakış
“Dünyayı felakete sürükleyen başkan” olarak tarihe geçen George Bush, Barack Obama’nın yemin töreninin ardından helikopterle Beyaz Saray’dan ayrıldı. Bush’un helikopter havalandıktan sonra uzun uzun Beyaz Saray’a bakması  objektiflere böyle yansıdı.


Tahran: Gerçekleri gör 
İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Obama’nın resmen başkan olmasını değerlendirdi. “Amerika’nın yeni iktidarı, doğmakta olan yeni Orta Doğu’yu tanımalı” diyen Mutteki, Orta Doğu’ya yönelik geleneksel bakış açılarının yararsız olduğunu ve hiçbir yere varılamayacağını söyledi. Mutteki, “Geçen sekiz yılda ABD’nin politikaları yanlıştı ve bundan dolayı dünyanın çeşitli yerlerinde ve özellikle Orta Doğu’da yeni bir bakış açısının meydana gelmesine sebep olmuştur” şeklinde konuştu.


Öncelik Filistin olmalı
Mısır lideri Hüsnü Mübarek, Obama’dan Orta Doğu’yu ‘acil önceliği’ yapmasını istedi. Mübarek, Obama’ya gönderdiği kutlama mesajında, göreve başlar başlamaz Filistin davasıyla ilgilenmesini beklediğini, çünkü bunun öncelik taşıyan bir konu olduğunu ve bölgede diğer tüm krizlerin çözümünde anahtar olacağını ifade etti. Mübarek,  bundan sonraki aşamada ABD ile Mısır arasında Orta Doğu’nun sorunları üzerinde verimli görüşmeler yapılmasını beklediklerini iletti.