İsrail, kör ve sağır rolü oynuyor, Türkiye izliyor

İsrail, kör ve sağır rolü oynuyor, Türkiye izliyor

İsrail, kör ve sağır rolü oynuyor, Türkiye izliyor

İsrail, kör ve sağır rolü oynuyor, Türkiye izliyor
Suriye’yi vurmak için Türk hava sahasını kevgire çevirdiği ortaya çıkan İsrail’in sesizliği sürüyor. Kudüs’ü ziyaret eden AB Dönem Başkanı Portekiz’in Dışişleri Bakanı Luis Amado ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, konuya ilişkin soru soran gazeteciye “Patavatsız” diyerek hakaret etti.

İsrail ‘körü’ oynuyor
Türkiye ile Suriye sınırını ihlalle ilgili olarak İsrail sessizliğini sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Livni, AB Dönem Başkanı’nın konu hakkında yorum yapmasını gazetecileri fırçalayarak önledi

İsrail hükümeti, Türk topraklarında yakıt tanklarını düşüren ve Ankara’nın “izah” istemesine neden olan İsrail uçaklarının gerçekleştirdiği operasyona ilişkin açıklamada bulunmuyor.  Ehud Olmert’in başında bulunduğu İsrail hükümetinin bu konudaki yaklaşımının dikkat çekici bir örneği, Kudüs’te yaşandı.  Kudüs’ü ziyaret eden AB Dönem Başkanı Portekiz’in Dışişleri Bakanı Luis Amado ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, konuya ilişkin soruları yanıtlamayı reddettiği gibi Amado’nun da cevap vermemesini istedi.

Patavatsız

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, bu konudaki haberinde Livni’nin bu tutumunu şöyle aktardı: “Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Portekizli mevkidaşından olayı yorumlamaktan kaçınmasını istedi. Ülkesinin halen AB Dönem Başkanlığını yürüttüğü Bakan Luis Amado’ya AB’nin olaya ilişkin tutumunun sorulması üzerine Livni konuşmaları keserek Amado’ya cevap vermemesi sinyalini verdi.” Gazeteye göre, Livni sonraki soruya geçmeden önce “Hiçbir tarafın yapacağı bir açıklamanın yardımcı olacağına inanmıyorum” dedi. Livni, “Bu konuda benim bir yorum yapmamı beklemenizi patavatsız buluyorum. Bu konudaki tutumumuzu biliyorsunuz” diyerek gazetecileri azarladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman ise 5 Eylül gecesi gerçekleşen olayla ilgili olarak Suriye’nin yanısıra Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden İsrail’in savaş uçakları ile ilgili olarak Tel-Aviv nezdinde tüm girişimlerin yapıldığını belirtti. Sözcü, hükümet düzeyinde ve diplomatik kanallarından temasların yapıldığını kaydetti. Ayrıntıya giremeyeceğini ifade eden Bilman, temasların sürdüğünü de söyledi. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesine hava sahası ihlaline ilişkin bir açıklama koymadığına dikkat çekilerek Bakanlık ile Genelkurmay arasında iletimsizlik olup olmadığının sorulması üzerine Sözcü, “Tam anlamıyla koordinasyon yapılıyor. Bütün kurumlarımız bu konuda devrede” diye konuştu.