İsrail alacağına mayınlı kalsın!

İsrail alacağına mayınlı kalsın!

İsrail alacağına mayınlı kalsın!

YÖRE HALKI DA BU TOPRAKLARA YABANCILARIN GİRMESİNE KARŞI

Mayınlı araziler İsrail’e tahsis edilecekse hiç temizlenmesin!
Mayınlı araziyi temizleme karşılığı 49 yıllığına yabancılara bırakmaya hazırlanan hükümete öfke kusan çiftçiler, “Bu toprakları bölge halkı kullanmalı” dedi

Asker ve muhalefetin tepkisine rağmen, Suriye sınırındaki verimli arazileri temizleme karşılığı yarım asır yabancılara devretmeyi öngören tasarı, bölge halkını da çileden çıkardı. Çiftçiler, “Mayınlı araziler şayet İsrail’e verilecekse hiç temizlenmesin” dedi. Suriye sınırında yer alan köylerden biri olan Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı Köyü’nün Muhtarı Hasan Cemiloğlu, yıllar önce kendilerinden alınarak mayın döşenen arazilerin, temizlenip başkalarına verilmesine karşı olduklarını söyledi. Arazilerin yıllardır karşı tarafta bulunan Suriye’nin Atma kasabası çiftçileri tarafından kullanıldığını belirten Cemiloğlu, “Mayınlı arazilerin 49 yıllığına İsrailli’lere verileceğini duyduk. Bu da bizi üzdü. Eğer bu araziler İsrailli’lere verilecekse, böyle kalsın daha iyi” dedi.

Husumet yaratır
Bu arada, Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Mardin ve Gaziantep’te yer alan ve 53 yıldır tarım yapılmayan bu arazilerin “birinci sınıf tarım arazisi” olduğunu belirterek, “Talebimiz belki bazılarının hoşuna gitmeyebilir. Ama biz gerçekçi yaklaşıyoruz. Küçük parçalar halinde arazileri bölüp dağıtmanın hiç kimseye faydası olmayacaktır. Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlardan temizlenecek araziler, modern tarım tekniğini uygulayacak firmalara verilmelidir” dedi. Mayınlı arazilerin tamamının kamulaştırılmadığını hatırlatan Özkan, “Bu araziler, bölge halkına parçalar halinde verilmesi durumunda yeni husumetlere neden olabilir” dedi.

Güvenlik zaafı
Nusaybin Ticaret Odası Başkanı Mahsun Özmen de bu toprakların temizlenme karşılığı yabancılara verilmemesi gerektiğini söyledi. Özmen “Bu topraklar verimli olduğu için organik tarım yapılabilir” dedi. Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru bu bölgede sebzecilik, meyvecilik ve seracılık yapılabileceğini belirtti. Doğru, “Mayınların kaldırılması bölge için çok büyük bir katkıdır. Böylece işsizlik de önlenebilir. Bu bölge, yabancılara verildiği takdirde hiçbir faydamız olmayacaktır. Ayrıca yabancıların burada olması güvenlik açısından sağlıklı değildir. Çiftçiler kendi imkanlarıyla bu toprakları işleyebilir” diye konuştu.

Halka verilsin
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, mayınlı arazilerin tarıma açılması durumunda elde edilecek yıllık net gelirin 20 milyon doların üzerinde olacağını belirterek “Mayınlı arazilerin temizleme sonrasında yöre çiftçisine tahsis edilsin” dedi.