İşlenmiş gıdaya dikkat

İşlenmiş gıdaya dikkat

İşlenmiş gıdaya dikkat

Ziraat Mühendisleri; Genetiği Değiştirilmiş Organizma’lı ürünlerin halkı; toksik etki, doğum anomalileri ve kısırlık gibi sorunlarla karşı karşıya bıraktığını söyledi

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, Bir basın toplantısı yaptı. Dr. Günaydın, Oda’nın Mehmet Yüceler Eğitim Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında; Genetiği Değiştirilmiş Organizma’lı (GDO) ürünlerden işlenmiş gıda ürünlerinin sofralara ulaşmasının, halkı alerjik reaksiyon, antibiyotik dayanıklılık, toksik etki, artan doğum anomalileri ve kısırlık gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Ulusal Biyo Güvenlik
Günaydın, 1994 yılından beri GDO’lu ürünlerin ticari olarak piyasaya sürüldüğü, 1998 yılından beri de hiçbir denetime tabii tutulmadan Türkiye’ye girdiğini öne sürdü. Konuyla ilgili Ulusal Biyogüvenlik Kanun Tasarısı Taslağı’nın, yasalaşması halinde, Türkiye’de GDO’lu ürünlerin üretimi ve tüketimine izin verileceğini, bu ürünlerin risk değerlendirmesinin şirketlerin kontrolünde olacağını ve ülkenin tüm genetik varlıklarının şirketlerin kontrolü altına bırakılacağını söyledi.

Terminatör teknolojisi
 “Terminatör teknolojisi ile üreme yeteneği alınmış tohumların, üreticinin tohum ayırma hakkını da elinden aldığını” belirten Günaydın, “GDO’lu ürünlerden işlenmiş gıda ürünlerinin sofralarımıza ulaşması, halkımızı daha da ağırlaşan alerjik reaksiyon, antibiyotik dayanıklılık, toksik etki, artan doğum anomalileri ve kısırlık gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya bırakacaktır” diye konuştu. Yetkililere, bu tasarı taslağının kime hizmet ettiğini ve halkın GDO’lu ürünlere talebi yokken hangi amaç ve nedenlerle bu düzenlemenin gündeme geldiğini soran Günaydın, Türkiye’yi açlık ile terbiye etmeye girişenlere karşı durmak gerektiğini dile getirdi.