Sayıştay’ın İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İSKİ) ilişkin 2017 Denetim Raporu, kurumdaki ‘gelişigüzel’ yönetimi gözler önüne serdi.
BirGün'de yer alan habere göre, kuruma ilişkin raporda, 100 km’de ortalama 4-5 km yakıt tüketmesi gereken Renault Clio tipi aracın, görünürde 63 lt’yi aşan yakıt tüketimi gerçekleştirdiği saptandı. Yani 175 yolcu kapasiteli bir uçak, 100 km’de kişi başına 2,57 lt yakıt tüketirken, yolcu kapasitesi 5 olan İSKİ’ye ait Clio, aynı mesafede kişi başına 5 kat fazla, yani 12,6 lt benzin tüketiyor. Sayıştay, gerçekleşmesi mümkün olmayan bu durumun incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sayıştay’ın İSKİ raporunda öne çıkan tespitler şöyle:
100 KM'DE 63 LİTRE YAKAN ARAÇ
İSKİ’ye ait araçlardaki, yakıt tüketimi gerçeği yansıtmıyor. Kurum’a ait verilere göre, birçok hafif ve ticari araçta 100 km’de 20 litre motorinden fazla tüketim gerçekleşiyor. Verilerde aynı marka ve model olan araçların da tüketimleri arasında ciddi farklılıklar göze çarpıyor. Buna göre, 100 kilometrede 4-5 litre yakması gerekirken araçlardaki tüketim, 4 kişilik küçük araçlarda 63 litreye bile çıkıyor. “Söz konusu örnekleri artırmak mümkün” diyen Sayıştay, İSKİ’ye ait bazı araçlardaki yakıt kullanımı şöyle özetledi:
1-Renault Clio: 100 km’de 63,19 litre
2- Fiat Doblo: 100 km’de 34 litre,
3- Fiat Doblo: 100 km’de 33 litre
4- Fiat Doblo: 100 km’de 27 litre
5- Fiat Doblo: 100 km’de 24 litre
6- Ford Tourneo: 100 km’de 42 litre
7- Ford Tourneo: 100 km’de 37, 45 litre
8- Renault Fluence: 100 km’de 22,32 km
İSKİ’nin kullandığı araçlara ilişkin araç takip sistemi yapılmıyor. Araçların resmi işlemleri haricinde kullanılıp, kullanılmadığı takip edilmiyor.
İSKİ’nin kullandığı araçlarda yakıt takip incelemesi de yok. Taşıt Müdürlüğü’nden alınan araç listelerinde bulunmayan araçlar, İSKİ’nin yakıt ihalesi üzerinden yakıt temin etti.
BANKADAN 'LÜKS' ARAÇ TEMİNİ
Söz konusu kurum, Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği’ne aykırı olarak bir bankadan lüks araç temin etti. Kurumda model yılı 2017 olan Audi ve Volvo markalı üç lüks araç bulunuyor. Değeri 800 bin ile 900 bin TL arasında olan Audi, bir banka tarafından kuruma teslim edildi.
Dernek, vakıflara ait bina ve belediye iştiraki olan şirketlere ait tüm hizmet binaları ile tesislere indirimli su tarifesi belirlendi. Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi şube müdürü, şef vb. kadrolara, sınav yapılmadan doğrudan atama yapıldı.
LOJMANLARDA BİLE USULSÜZLÜK
Birçok lojman, protokol ile İBB personeline kullandırıldı. Kendisine lojman tahsis edilen kişiler, görevden ayrılmalarına rağmen, lojmanda oturmaya devam etti.
İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YOK SAYMIŞLAR
İSKİ’nin gerçekleştirdiği bazı yapım işlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, işin başlama tarihinden daha sonra görevlendirildi. Kimi işlerde ise görevlendirme hiç yapılmadı.
EKSTRA 'HARCIRAH'
Yurtdışı fuar ve organizasyon işleri kapsamında hizmet satın alındı, bu kapsamda fuara katılacak personellerin ulaşım, konaklama, şehir gezisi ile yeme-içme giderleri de dâhil edildi. Personelden bazısına gidiş ve dönüş günleri için, bazılarına ise görevde bulundukları tüm günler için harcırah ödemesi yapıldı.
İSKİ’nin temin ettiği teknik ekipmanlara ilişkin yurtdışında yapılacak fabrika testlerine, görevi itibariyle ilgisi bulunmayan kişiler gönderildi.
'TİCARETHANE'DEN KAMU ZARARI
Kağıthane, İkitelli ve Taşoluk içme suyu arıtma tesislerinde, elektrik düşük tutarlı olan ‘sanayi’ tarifesine değil, daha yüksek tutarlı olan ‘ticarethane’ tarifesi üzerinden faturalandırıldı. Bu da kurumu zarara uğrattı.
'TAKİP EDECEĞİZ' DEDİLER, HİÇBİR İŞLEM YAPMADILAR!
“Hak etmediği halde, aile yardım ödeneği alan veya asgari geçim indiriminden yararlanan memurlar hakkında” tespit yapılmasına rağmen işlem başlatılmadı. Sayıştay 2016’da da bu durumu tespit etti ve yaklaşık 450.000,00 TL tutarında hatalı ödeme yapıldığına geçen yılki raporda yer verdi. İSKİ, “Konuyu takip edeceğiz” dedi ama hiçbir işlem başlatmadı. Böylece faiziyle birlikte 595.022,11 TL kamu zararı oluştu.
YASALARA AYKIRI GÖREVLENDİRME
Kurum işçi kadrosunda yer alan personellerden 4 kişi çeşitli belediyelerde, 4 kişinin ise Valilik emrinde mevzuata aykırı olarak görevlendirildi. Kanun gereği yapılması gereken engelli ve eski hükümlü istihdamı sağlanmadı.
KIYAFET İHALESİNDE ZARAR
Koruma ve güvenlik memurlarına kıyafet alımı ihalesinde Maliye Bakanlığı’nca belirlenen standart fiyat göz önünde bulundurulmadı. Alınan giyecekler nedeniyle İSKİ, 168.200,07 TL tutarında fazladan maliyete katlandı.