'İsimsiz Kahraman'a TÜBİTAK'tan ödül

'İsimsiz Kahraman'a TÜBİTAK'tan ödül

SDÜ'de 20 kişilik ekip tarafından hazırlanan ve adı şimdilik "İsimsiz Kahraman" konulan elektrikli araç, TÜBİTAK'tan "Yerlilik" ödülü aldı.

Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) 20 kişilik bir ekip tarafından hazırlanan ve adı geçici olarak "İsimsiz Kahraman" konulan elektrikli araç, TÜBİTAK'ın verdiği "Yerlilik" ödülünün sahibi oldu.

SDÜ Elektrikli Araçlar Koordinatörü Hidayet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılın nisan ayında, aralarında akademisyen ve öğrencilerin de bulunduğu 20 kişilik bir ekip ile elektrikli araç üretimine başladıklarını söyledi.

Aracın üretiminin yaklaşık 3 aylık çalışmanın ardından tamamlandığını bildiren Yıldız, tüm parçaların yerli imkanlarla karşılandığını dile getirdi.

Aracın 170 kilo ağırlığında olduğunu ve saatte 120 kilometre hıza kadar ulaşabildiğini vurgulayan Yıldız, geçen yıl TÜBİTAK tarafından Kocaeli Körfez Pisti'nde gerçekleştirilen ve 52 üniversiteden elektrikli araçların katıldığı 12. Alternatif Enerjili Araç Yarışlarına katılan "İsimsiz Kahraman"ın beşinci olduğunu kaydetti.

Girdiği ilk yarışta elde edilen derecenin önemli olduğunu dile getiren Yıldız, 36 bin liraya mal olan "İsimsiz Kahraman"ın, yarışlarda maliyeti 1 milyon lirayı bulan araçlarla yarıştığını, maliyeti kendilerinden çok daha yüksek araçları geride bıraktığını vurguladı.

Yarışlarda TÜBİTAK'ın 3 farklı alanda ödüller verdiğini, "Yerlilik" ödülünü almaya hak kazandıklarını belirten Yıldız, "Bunlar tanıtım, yerlilik ve yarış. Yarışta hızın yanında enerji verimliliğinin getirdiği değerler de sonuçlarda etkili oluyor. Bizim yaptığımız araç yerlilik statüsündeki verilerin hepsini tamamlamış, 2016 yarış sonuçlarında, 2017 Yerlilik Ödülü'nü alacağı TÜBİTAK yetkilileri tarafından teyit edilmiştir. 10 bin liralık ödülümüzü ağustos ayında alacağız." diye konuştu.

"Araç, adına şampiyon olması halinde kavuşacak"

TÜBİTAK'ın yarışmasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aradığı "Babayiğitler"in bulunması için düzenlenen bir etkinlik olarak nitelendirdiklerini aktaran Yıldız, gençlerin yolunun açılması açısından burasının önemli bir alan olduğunu, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve üniversite yönetiminin verdikleri destek sayesinde böylesine güzel bir başarıya erişildiğini kaydetti.

Araca şu aşamada bir isim koymadıklarını ve "İsimsiz Kahraman" olarak tanıtımının yapıldığını belirten Yıldız, "İsmini kendisinin hak etmesini beklediğimiz, kendi kökenimizden gelen değerlerimiz üzerinden çalışmaları devam eden bir araçtır. 'İsimsiz Kahraman'ın ağustos 2017'de düzenlenecek 13. Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında şampiyon olmasını hedefliyoruz. Araç, adına şampiyon olması halinde kavuşacak." diye konuştu.