1) Yağsız Pirinç Pilavı
Düşük lifli gıdalar arasında yer alan pirinç, ishal anında etkili olmaktadır. Beyaz pirinç ile pilav veya lapa yaparak tercih edebilirsiniz. Bir süre suyun içinde bekletin nişastasını bırakınca bu pirinç suyunu için; bu çözüm de etkili olacaktır.
2) Muz
İshal günlerinin yol arkadaşı, kurtarıcı dostu muz; ishalden dolayı kaybedilen potasyumu dengeler. Aynı zamanda tokluk hissi sağlar, enerji verir. Midenize zarar verecek bakterilerin oluşumunu engeller, depresyon ve stres gibi duygu bozukluklarının da önüne geçer.
3) Şeftali
Mevsiminde bolca tüketebileceğiniz şeftali, ishal rahatsızlığı yaşadığınız dönemlerde imdadınıza koşacak! Potasyum zengini bu meyve sindirim sisteminizi düzenler. Kolesterol içermez ve düşük glisemik indekse sahiptir; kan şekerinizde ani yükselmeye neden olmaz.
4) Yoğurt
Bağırsak iyileştiren yoğurt, ishal etkilerini de yok edecektir. Ev yapımı yoğurt ile daha kısa sürede ishali iyileştirebilirsiniz. Bağırsak florasını iyileştiren yoğurt aynı zamanda sindirim sistemini düzenler, bağışıklığınızı da güçlendirir.
5) Yağsız Patates Püresi – Haşlanmış Patates
Düşük lifli besinlerden biri de patatestir. İshalden kurtulmak için patatesi haşlayarak ve tercihe göre biraz tuz atarak tüketmelisiniz. Dilerseniz haşlanmış patatesi püre haline getirerek de tüketebilirsiniz. Bu tarif bağırsaklarınıza iyi gelecektir.
6) Keçiboynuzu
Yoğurt içine veya meyve üzerine eklenen keçiboynuzu özü, ishali vücudunuzdan atmak için harika bir yöntem olacaktır. Keçiboynuzu meyvesini de ishal problemi yaşadığınız günlerde güvenle tüketebilirsiniz. E vitamini ve kalsiyum deposudur.
7) Elma – Kabuğu Soyulmuş
Elma içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde sindirim sistemi bozukluklarında en sık tercih edilen meyveler arasındadır. İshalken tüketebileceğiniz elma aynı zamanda diş ve ağız sağlığınızı korur; bağışıklık sisteminizi güçlendirir; kolesterol değerlerini dengeler.
8) Yağsız Makarna
İshal oldunuz, yiyecek doğru bir şeyler mi araştırıyorsunuz? Çözümü kolay! Sindirim sisteminize iyi gelecek, bağırsaklarınızı düzenleyecek yağsız haşlanmış makarna bu günlerde pratik kurtarıcınız olacak. Ekstra sos veya fazladan tuz ilavesi yapmadan sade makarna tercih etmelisiniz.
9) Yağsız Haşlanmış Et veya Tavuk
Kırmızı et veya tavuğu haşlayarak patates püresi ya da makarna ile afiyetle tüketebilirsiniz. İshal olduğunuz günlerde protein ve mineral ihtiyacınızı en sağlıklı yoldan karşılayabileceğiniz gibi etin haşlama suyu ile çorba da pişirebilirsiniz.
10) Izgara Köfte
Az yağlı veya tercihen yağsız kıyma ile ızgara köfte hazırlayabilirsiniz. İshal problemi yaşanan günlerde bu menü oldukça ideal ve sağlıklı! Köftelerinizi az yağda pişirmeye özen gösterdiğiniz sürece oldukça besleyici bir tabak oluşturabilirsiniz. Yanında haşlanmış pirinç lapası da keyifli bir eşlikçi olacaktır.
İshali Çabuk Geçirmenin İp uçları
Bol sıvı tüketin: İshal problemini yaşayan kişilerde sıvı kaybı yaşanmaktadır. Kaybedilen sıvıyı yenilemek için doktorlar bol su içmenizi önermektedir. Sindirimi zor olmayan gıdaların tüketilmesi ishali geçirecektir. Yine sıvı kaybı yaşandığından dolayı enerji kaybı da yaşayabilirsiniz. Vücudunuzun daha hızlı şekilde ishali iyileştirmesi için C vitamini ağırlıklı beslenmelisiniz.
Kahvaltıda iyi pişmiş yumurta: İshalde yumurta da tercih edilebilir. İshalde yumurta yenir mi, yumurta nasıl olmalıdır? Diyorsanız ishal günlerinde katı kıvamdaki yumurtaları yiyebilirsiniz. Özellikle de çocuklarda görülen ishal problemini, çok katı pişmiş yumurta ile giderebilirsiniz.
Yağ oranı düşük besinlere yönelin: İshalde neler yenir sorusunun bir başka cevabı da; yağsız besinler olmalıdır. Kızarmış sebze ve etler yerine haşlama yöntemi ile pişen besinler tercih edilmelidir. Bol sıvı tüketerek ishalin önüne geçebilirsiniz. Su kaybeden hastaya bir veya 2 bardak tuzlu ayran verilirse hem tansiyon dengelenir hem de kaybedilen su yenilenir.
İshalde elma yenir mi? Elma püresi de kendinizi iyi hissettiren meyveler arasında yer alır. Elma; bağırsaklarınızın normal dengede çalışmasını sağlar ve sindirim problemlerini ortadan kaldırır. Fakat belirtmek gerekir ki kabuklarını soyup tüketmelisiniz. Çünkü kabuklu yenilen elma, sindirim sisteminizi hassas bir konuma getirebilir.
İshalde karpuz yenir mi? Bugünlerde kulaktan dolma bilgilere itibar etmemenizi öneririz. Zira ishalde karpuz yenir mi sorusu halk arasında ikilemde olan bir sorudur. Karpuz bol su içeren ve bağırsakları çalıştıran bir meyvedir. İshal anında yediğinizde sizi iyileştirmez, ishalin şiddetini daha da artırabilir.
İshal Olunca Uzak Durmanız Gereken Besinler
İshalde ne yenir ne yenmez konusuna değindiğimiz bu yazıda, sizlerle tercih etmeniz gereken besinleri ve içecekleri paylaştık. Şimdi sıra uzak durmanız gereken, ishal etkisini daha da gösterecek besinleri anlatalım. Kendinizi kötü hissettiğinizde ve bağırsaklarınız olması gerektiğinden daha çok çalıştığı günlerde şu besinlerden mutlaka uzak durmalısınız!
1) Rafine Şeker
İshal rahatsızlığını hissettiğiniz anda şekerli içeceklerden uzak durmalısınız. Paketlenmiş tatlı ve hazır gıda ürünlerinden kaçınmalısınız. Çikolata ve kakao içeren ürünler de bu süreçte iyileşmenizi yavaşlatacaktır.
2) Kafein
Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Kahveyi pişirmeden, az miktarda tüketebilirsiniz.
3) Lifli – Posalı Yiyecekler
Lifli besinleri tercih etmemelisiniz: Bol lif içeren besinler ishal etkisini tetikler ve bağırsaklarınız bir süre kendine gelemez. Fasulye, nohut, mercimek, bulgur gibi kuru baklagilleri bu süre zarfında tüketmemelisiniz. Meyveler de posa içerir: Armut, kayısı, incir ve karpuz mesela.
4) Hazır Meyve Suları, Asitli – Gazlı İçecekler
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir. Hazır meyve suları da aşırı miktarda şeker ve katkı maddesi içerir; sağlıklı bir tercih olmayacaktır.
5) Hamur İşleri
Hamur işleri, yağ ve karbonhidrat içerir. Bağırsakların çalışma dengesini olumsuz etkileyen poğaça, börek, beyaz unlu ekmek vb. yiyecekleri ishal olduğunuz süre içerisinde tüketmemeye özen göstermelisiniz.
6) Kuru Yemiş Çeşitleri
Normal şartlarda gün içinde ara öğün olarak kuru yemiş tüketmenizde sakınca yok fakat ishal olduğunuz süre içerisinde yağ barındıran kuru yemişleri tüketmekten kaçınmalısınız. Ceviz, fındık, fıstık, kaju ve benzeri kuru yemişler ishal sürecini uzatır.