İshal salgını Konya’da

İshal salgını Konya’da

İshal salgını Konya’da

Aksaray virüsü yayılıyor
Aksaray’da hafta sonunda başlayan virüs salgını diğer şehirlere de sıçradı. Aksaray’da 6 bin’in üzerinde kişiyi etkileyen virüs salgını Konya’da 400, Şereflikoçhisar’da ise 600’den fazla kişi etkiledi. Aksaray Valisi Sebati Buyuran, toplu hastalanmalara Norovirüs adlı bir çeşit bağırsak enfeksiyonunun yol açtığının sağlık Bakanlığı tarafından tespit edildiğini belirtti. Bu virüsün, Amerika, İngiltere ve Almanya’da 2008 başlarında çoksayıda kişiyi hasta ettiği ve kapı tokmağından bile kolayca geçtiği vurgulandı. 

Kaynağı araştırılıyor
Aksaray’da geçen hafta aynı şikayetlerle çok sayıda kişinin hastanelere başvurmasının ardından, kente yakın olan Şereflikoçhisar ilçesinde de birçok kişi benzer şikayetlerle sağlık kuruluşlarında tedavi gördü. Yetkililer, ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetiyle bir hafta içinde Şereflikoçhisar’daki sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının 600’e ulaştığını belirterek, hastalığın kaynağını tespit etmek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Yetkililer, hastalardan alınan idrar tahlillerinde ise adenovirüs, rotavirüs, norovirüs gibi viral etkenler ile koliform bakterilerin tespit edildiğini vurguladı. (AA)


Sık sık el yıkayın
Uzmanlar, salgınla ilgili şu uyarıları yapıyor: Eller bol su ve sabunla yıkanmalı, sağlıklı ve yeterli, su temin edilmeli. Temiz olduğundan emin olunmayan sular, kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalı. İnsani atıkların uygun şekilde uzaklaştırılması gerekir. Çiğ yenmesi, gereken sebze ve meyveler temiz su ile yıkandıktan sonra yenmelidir.Kabuklu deniz ürünleri temiz yerlerden temin edilmelidir.

400 kişi  daha hastanelik oldu
Konya’da da 400  kişi ishal ve benzeri şikayetlerle çeşitli hastanelere başvurdu. hastaların bir kısmının yatarak tedaviye alındığı, hayati tehlikelerinin olmadığı ifade edildi. Sağlık bakanlığı ekipleri  su numuneleri alarak araştırmalarına başladı.