İşçinin durumu yürek parçalıyor. Örtünmek için giyiniyor. Ölmemek için yiyor

İşçinin durumu yürek parçalıyor. Örtünmek için giyiniyor. Ölmemek için yiyor

Korona virüs gölgesinde geçen 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda salgının işçilerin üzerindeki ekonomik etkisini ortaya koyan DİSK raporu yeniden gündeme geldi. Rapora göre, işçiler son dönemde ucuz gıdaya yöneldi. İşçilerin yüzde 19.4’ü kredi kartının alt limitini dahi ödeyemez hale geldi.

DİSK’in, Covid-19 salgınının işçileri nasıl etkilediğini gösteren raporu 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda yeniden gündeme geldi.

Rapora göre işçilerin yüzde 75’i Covid-19 nedeniyle ekonomik zorluk yaşıyor. İşçilerin yüzde 25’ten fazlasının borçları arttı, yüzde 19.4’ü kredi kartının alt limitini dahi ödeyemedi. Faturalarını ödemekte sıkıntı yaşayan işçilerin oranı ise yüzde 13.7.

Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 14.3’ü metal, 7.8’i lastik-kimya, yüzde 6.8’i büro-ticaret-eğitim, yüzde 6.6’sı ise tekstil iş kolunda çalışıyor.

Rapora göre salgın nedeniyle iş kaybı 13 milyon düzeyine, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 39’a ulaştı, yüzlerce işyeri kapandı. Yine rapora göre salgın yalnızca işsizliği değil aynı zamanda gelir eşitsizliğini, toplumsal adaletsizliği ve yoksulluğu daha da artırdı.

Çalışma biçimlerinin değişmesiyle işçilerin çalışma süreleri düştü. Bu durum ücret ve gelir kayıplarına yol açtı. İşçilerin yüzde 36’sı ücret veya gelir kaybı yaşadı. Kadınların yüzde 47.7’si ve erkeklerin yüzde 34.2’si ücretini, fazla çalışma ücretini veya sosyal ödemelerini eksik aldığını veya hiç alamadıklarını belirtti.

İşçilerin yüzde 63’ü gelir akışı kesildiğinde 1 aydan daha az süre geçinebileceğini belirtti. 1-3 ay arası geçinebilen işçilerin oranı yüzde 29, 3-6 ay arası geçinebileceğini ifade eden işçilerin oranı ise yüzde 3.8 oldu.

Covid-19 salgını işçilerin gıda harcama tercihlerini değiştirdi. Öyle ki salgın döneminde işçilerin yüzde 40’ı ucuz besinlere yöneldi.

İlgili Haberler