‘İş’te yeni fırsatlar
İşsizseniz ve ne yapacağınızı düşünüyorsanız işte size gelişen ve gelişmekte olan sektörlerde yeni iş fırsatları. Bu fırsatları kazanca çevirmek elinizde...
Türkiye’de resmi rakamlara göre 4.5 gayri resmi rakamlara göre ise 8 milyon olduğu söylenen işsizler arasında gencinden yaşlısına, kadından çocuğuna birçok kişi yer alıyor. Yıllardır çözülemeyen ve kangren haline gelen işsizlik sorunu sosyal, kültürel ve bilimsel anlamdaki gelişmelerle yeni iş sahaları da yaratıyor. Sizlere geleceği olan meslekler hakkında bilgiler verip, hayallerinizi gerçekleştirebilmenin belki de ilk adımını atıyoruz.
Sera kentleri kurulacak
Türkiye’de geniş topraklarda üretim yapılmayacak. Neyin para edip etmeyeceği araştırılarak o ürün ekilecek. Meyve verimi yüksek olan ürünler dikilecek. Modern sebze yetiştiricileri, topraksız tarımda önemli mesafeler kat ederken, seracılık jeotermal alanlara kaydırılacak. Türkiye’de jeotermal alanlarda su buharının denetim altına alınması ve eşanjörler yardımıyla sera iklimine indirgenmesiyle ’sera kentleri’yaratılacak. Damla sulama sistemi tarımda rekolteyi artıracak. 2 milyon ton yemlik soya ihtiyacı olan Türkiye’de yemlik soya üretimi için Akdeniz ve GAP bölgeleri ise ideal.
Kültür balıkçılığı gelişecek
Kültür balıkçılığı gelecek 10 yılın en gözde sektörü olacak. 600 bin ton civarında olan klasik balıkçılık 2015’de 1 milyon geçecek. Aradaki 400 bin ton fark kültür balıkçılığından karşılanacak. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin turizm sahaları dışında kalan deniz kıyılarında yapılacak ve büyük yatırım gerektiren kültür balıkçılığı sayesinde ihracat rakamları yakalanacak.
Otelcilik ve tatil köyleri
Türkiye’deki sosyal değişi ve kentsel yaşam biçimindeki gelişmeye paralel olarak büyük kentlerimizde otel yatırımı en cazip alanlardan biri olacak. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Eskişehir, Kayseri ve Konya gibi büyük kentlerde konferans ve toplu konaklama olanakları sunan otellere ihtiyaç var. Bu illerin yanısıra ticaret hareketlerinin yoğun olduğu kentlerde de iş ve toplantı otelleri inşaatı cazip olabilir. Bunun yanısıra bazı konut ve uygun apartmanlar birleştirilip onarıldıktan sonra otel haline getirilebilir.
Tatil köyleri yeni iş alanı
Bazı bölgelerimizin havası, suyu, oksijeni gibi özelliklerinin öne çıkarıldığı ihtisas otelciliği yaygınlaşacak. Bu oteller kimi spesifik hastalıklarla ilgili hastanelere dönüştürülebilecek. Halikazırda Türkiye’de bu işe çok uygun alanlar bulunuyor. Söz konusu gelişmeyle yeni bir istihdam alanı doğacağı gibi turizmde çeşitlenme yaratılmış olacak. Yurt dışından da gelecek olan hastaları ağırlayacak olan bu hastane otellerin uygulama alanına ’dejeneratif romatizmal hastalıklar’ve ’akciğer ve kalp hastalıkları’gibi onlarca tibbi alan girecek.
Türkiye ekolojik tarım ülkesi olacak
Organik tarım yapılan alanlar değerlenecek. Özel bitki besleme teknikleri ve düzenekleri ile organik tarım sertifikası almış özel seralarda uygulama yaygınlaşacak. Bu alanların konuşlanacağı bölge ve yöreler ilgili bakanlıklar tarafından belirlenecek. Ekolojik tarım ürünü satan ve işleyen KOBİ türü işletmeler açılacak. Gözetim kuruluşları ziraat mühendislerine yetki vererek uygulama ve eğitim ofisleri kuracaklar.
Konut yan sektöre de hayat verecek
Konut yapımı ve modernleşen yapı teknolojileri özellikle yalıtım ve yüzey örtme endüstrilerinin hızla gelişeceğini gösteriyor. Ucuz ve sağlıklı alkid reçineleri üretimi için kanola yağı kullanılacağından, kanola yağı üretimi artacak. Çatı ve izolasyon sistemlerindeki gelişmeler nedeniyle bu ürünlerin bayiliği almak iyi bir gelir kapısı olabilir. İnşaat boyaları sektöründe ciddi gelişmeler görülecek. Yenilenen yapılar ve restorasyon projeleri için özel boya ve kaplama malzemeleri geliştirilecek. Sanat yapıları restoratörlüğü özel sektör tarafından yapılacağı için uygulama atölyeleri açılacak.
Turizm metropolü
Metropollerde uydu kentlerin yaygınlaşmasıyla ticaret hayatı da hareketlenecek ve önümüzdeki 10 yıl içine perakende sektörü zirve yapacak. Emlakçılık kurumsallaşacak ve büyük holdingler bu alana yatırım yapacak. Bodrum, Marmaris ve Çeşme gibi gözde turizm merkezleri hem yerleşim hem de turistik metropol haline gelecek ve uluslararası yatırımcıların ilgisini çekecek.
Kültür çiçeğinden bal
Saf çiçek balları 3.3- 4,6 pH değerinde olup çeşitli çiçeklerden toplanıyor ve çok dikkat istiyor. Ancak küresel ısınma nedeniyle bal üretimi gittikçe düşüyor. Yeni nesil bal yetiştiricileri uygun araziler üzerine belli çiçek kültürleri oluşturacak ve buradan üretilen ballar kültürü yapılan çiçeğin adıyla anılacak. Çiçek ve balözü üreten arıların üremesi için uygun alanlar yaratılacak. Bir bakıma çiçek yetiştiriliciği ve bal üretimi üzerine kurulan entegre bir faaliyet olacak. Şimdiden bu konuda araştırma yapmak ve yatırıma yönelmek akıllıca olacak. Entegrasyon sağlanır ve kontrollü arıcılık yapılırsa toplam üretim 150 bin tonu geçebilir.
Köşe başı ticaret
Son bir kaç yıldır tek tük de olsa görülmeye başlayan meyve suyu büfeleri epey iş yapıyor. Gıdada zeytinyağıyla yapılan börek ve baklava dükkanları dikkat çekerken, organik fast-food büfeleri açıldığına şahit olacağız. Bir konuda uzmanlaşan köşe başı ticaret mekanları artık daha çok görülecek. Her yerde ileri teknoloji ürünleri satan mağazalar göreceğiz. Semt manavları evrimleşecek.