İrtifaktan mülkiyete hafif geçiş

İrtifaktan mülkiyete hafif geçiş

İrtifaktan mülkiyete hafif geçiş

KAT irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu yumuşatıldı, para cezası kalktı. Kat mülkiyeti yeni binada zorunlu olacak.

Kat mülkiyeti cezasına son Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu getiren yasada yapılan düzenlemeyle 1000 liralık para cezası kalktı.

Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu öngören uygulamada yapılan düzenlemeyle Kasım ayı sonuna kadar kat mülkiyetine geçmeyenlere uygulanacak 1000 liralık para cezası kaldırılıyor. Yeni yapılacak binalarda ise kat mülkiyeti sürecinin re’sen işlemesi ve bu noktada zorunlu kılınması planlanıyor. İşlemlerin re’sen yürütülmesiyle ayrıca “kırtasiyeciliğin ve bürokrasinin azaltılması, vatandaşların yükünün hafifletilmesi, tapu sicilinin ve planlarının güncel tutulması ile mali kayıpların önüne geçilmesi” amaçlanıyor. Bir binanın yapımı için esas oluşturan kat irtifakı, “binanın üstüne kat yapma hakkını” içeriyor. Kat mülkiyeti ise, inşaatı tamamlanmış ve yapı kullanma izin belgesi alınmış binalar için tesis ediliyor. Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirebilmek için iskan almak (yapı kullanma izin belgesi), kadastro müdürlüğünce cins tashihi değişiklik beyannamesi, Zorunlu Deprem Sigortası, Harçlar Kanununa göre vergi ilişiği olmadığına dair belge gibi birtakım koşulları sağlamış olmak gerekiyor. Kat Mülkiyeti Kanununda 2007’de yapılan değişiklikle kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve yapı tamamlanıp, yapı kullanma belgesi alınmış ana gayrimenkullerde, 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunluluğu getirilmişti. Gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerine, 1000 lira para cezası verilmesi de hükme bağlanmıştı. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yeni yapılacak değişiklikle bu uygulamadan vazgeçiliyor.  Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Taslağı, kat irtifakı tesis edilmiş yapılar için re’sen kat mülkiyetine geçilebilmesini düzenliyor. 

Yeni pakete
tepki sürüyor

Teşvikler güzel
peki ya kaynak!

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, yeni paketin arka planına dikkat çekti: Teşvikler çok iyi. Ama krizle mücadele, ardından da paketle artacak bütçe açığının yönetimi, en önemli sorunu. Reel sektöre nereden kaynak gelecek? Yüksek büyüme için kaynağa nereden ulaşacağız? Bunlar cevaplanması gereken öncelikli sorular...

Paket olumlu da
çok geç kalındı

Ege Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu (EGİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu,  paketteki avantajların önemli olduğunu, ancak 8 ay krizin yıpratıcı etkisine maruz kalan KOBİ’ler başta olmak üzere birçok işletme için çok geç kalındığını kaydetti.

Biz de uzayda
turizm yaparız!

Yeni teşvik paketi, turizmcileri de hayal kırıklığına uğrattı. Güney Ege Turistik Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Açıkgöz, “Uzay aracı yapımına teşvik verip turizmi unuttular. Artık bu paketle uzayda turizm yaparız!” derken, TÜRSAB’dan İsmail Özbozdağ da turizmin gözardı edilmesini  ‘endişe verici’ olarak niteledi.