İRAN'DA DEPREM: 3 ÖLÜ, 30 YARALI

İRAN'DA DEPREM: 3 ÖLÜ, 30 YARALI

İRAN'DA DEPREM: 3 ÖLÜ, 30 YARALI

İran, G. Amerika ve Şili’de deprem
İran’da 31 mart 2006’da da büyük bir sarsıntı olmuştu. Tahran’a 500 kilometre mesafedeki depremde 50 kişi ölmüş, 850 kişi de yaralanmıştı.

Dünyanın üç ayrı bölgesinde üç büyük deprem oldu. İran’ın güneyindeki Bandar Abbas bögesindeki sarsıntının şiddeti, Richter ölçeğine göre 6 olarak açıklandı. Güney Amerika’da Atlantik Okyanusu açıklarında da 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şili’de, 6 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Güney Amerika’daki sarsıntının, Fransız Guyanası’na yakın bölgede olduğu bildirildi. İran’daki depremde ise can kaybı yaşandı. 5 kişi ölürken, 41 kişi yaralandı. Hürmüzgan ve Fars eyaletleri ile Geşm adasında hissedilen depremin yerel saatle 15.30’da meydana geldiği ve 30 saniye sürdüğü kaydedildi. Depremin merkez üssünün denizin 55 kilometre derinliğinde olduğu, bu yüzden tahrip gücünün fazla olmadığı belirtildi. Depremde ilk belirlemelere göre bazı evlerin yıkıldığı, halkın evleri terk ederek sokağa fırladığı açıklandı. Hürmüzgan Eyaleti Doğal Afetler Kurumu Başkanı Yasser Hazbavi, kurtarma ekiplerinin çok hızlı olarak deprem bölgesine sevk edildiğini belirtti.

Petrol yataklarına yakın
Depremin vurduğu Bandar Abbas bölgesinde İran’ın en önemli petrol rafinerileri bulunuyor. Depremin Fars eyaletinde de hissedildiği kaydedildi. Şili’deki depremin ise TSİ 19.12’de olduğu belirtildi ve merkez üssü, Santiago’nun 1800 kilometre kuzeyindeki Pica kenti yakınları olarak gösterildi. Depremin can veya mal kaybına yol açtığına dair bir bilgi verilmedi.