Korona virüs salgınının ilk dalgasından sonra artan talep doğrultusunda olarak yükselen iplik fiyatlarında yeni bir zam dalgası başladı. Kurda yaşanan düşüş fiyatlara yansıtılmadığı gibi, temmuz ayından bu yana iplik fiyatları yüzde 10’a yakın zamlandı.
Dünya''dan Yener Karadeniz''in haberine göre; sektör temsilcileri, çözüm olarak daha önce farklı sektörlerde de dile getirilen ithalata ek vergi uygulamasının geçici süre de olsa askıya alınması talebini yineledi.
Talepte bulunan Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt şunları söyledi:
YUKARI YÖNLÜ HAREKET DEVAM EDİYOR
“İplikçiler kur arttığında fiyatları anında yükseltirken düştüğünde aynı refl eksi göstermiyor. Şimdi kur aşağı da düşüyor ama kimse bu düşüşü fiyatlara yansıtmıyor. Üstelik fiyatlarda yukarı yönlü hareket devam ediyor. Temmuz ayından bu yana pamuk ipliğinde fiyat artışı yüzde 10’u geçti. 38 TL’den 42,5 TL’ye kadar çıktı.
Üstelik vadeler de kısaldı. Peşin aldığımız ürünün fiyatı daha önce 35-36 TL iken şu anda peşini 38 TL’ye çıktı. 3 ay vadelisi de ise 42 TL’ye yükseldi. Daha önce iplik fabrikaları 5-6 ay vade ile mal satarken bugün bu vadeler 3 aya kadar geriledi.”
EK VERGİ YÜZDE 20-30
Sistemin gittikçe daraldığını söyleyen Kurt, “Şu anda talep yüksek. Elyaf fiyatından daha fazla iplik fiyatlarında artış söz konusu. Pamuk elyafının yarıya yakınını ithal ediyoruz, sonra ipliğe çeviriyoruz ve ihraç ediyoruz. Biz ÖRSAD olarak şunu söylüyoruz. Pamuk elyafı dışardan vergisiz alınabiliyorsa iplikte neden ek vergi uygulanıyor. En azından talebin bu kadar arttığı bu dönemde vergisiz olarak alınabilsin. Böylece spekülatif hareketlerin de önüne geçilebilir. Şu an ithal iplikte yüzde 20-30 civarında ek vergi uygulanıyor. En çok istihdamı ve katma değeri hazır giyim ve dokuma sektörü sağlıyor. İpliğin ihracatta kg değeri 3,3 dolar. Dokumada 8,5-15 dolar, hazır giyimde ise 15 dolar ve üzeri. Türkiye bu şekilde nasıl katma değer geliştirecek ve ihracatını geliştirecek.” ifadelerini kullandı.
KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ VE SONRASI
Fiyat açısından Kurban Bayramı öncesi ve sonrası diye iki türlü fiyat ile karşılaştıklarını belirten Biray Kumaş Genel Müdürü Gökmen Aydınlı, artış oranının yüzde 10’u geçtiğini söyledi.
“En standart iplikte fiyat 35-36 TL iken bugün fiyat 39,5’e çıktı” diyen Aydınlı, artışın sebebini hem Çin’in hammadde toplaması, hem de konteyner fiyatlarındaki artışa bağladı.