İnternet bağımlılığı Doğu'da daha fazla

İnternet bağımlılığı Doğu'da daha fazla

Sosyal medya ve digital oyun bağımlılığı riski en çok Doğu Anadolu bölgesinde görülüyor.

Sümeyra Kırca / İstanbul

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Ünübol, "Türkiye'de batıda alkol, madde ve kumar bağımlılığı yüksekken alışveriş, sosyal medya ve yeme bağımlılığı düşük görülüyor. Doğu bölgelerinde ise, alkol, madde ve kumar bağımlılığı düşük görülürken, alışveriş, sosyal medya ve oyun bağımlılığı yüksek görülüyor."

Akdeniz Bölgesinde madde, alkol ve yeme bağımlılığı yüksekken, sosyal medya, oyun ve alışveriş bağımlılığının düşük çıktığına dikkat çeken Dr. Hüseyin Ünübol, "Doğu Anadolu bölgesi gibi yerlerde, toplum içe dönük. Sosyalleşme yok, aile içi iletişim neredeyse yok. Böyle olunca boşluk sosyal medya ve oyunla doldurulmaya çalışılıyor. Batı bölgesinde de çeşitlilik, sosyalleşme ve dışarıya çıkma daha fazla olduğu için sosyal medya bağımlılığı düşük görülüyor fakat alkol bağımlılığı baş gösteriyor" diye konuştu.

Türkiye'de, "Yaşam kalitesi, Bireysel sağlık, hayatta başarı, ikili ilişkiler, kişisel güvenlik, toplumsal aidiyet, geleceğe güvenli bakma ve maneviyat" gibi alanlara en iyi olan bölge Karadeniz bölgesi. Bu durumun Karadeniz insanının dışa dönük olmasına bağlayan Hüseyin Ünübol, "Karadenizdeki kadını ve erkeği dışa dönük ve öfkelidir. Öfkenin ifade edilmesi, bastırmaktan çok daya iyi gelir. Karadeniz zaten, çok daha duygudurumları değişken, hareketli bölgelerdir. Daha fazla seçenek, daha hareketli olmaları biraz daha kişisel iyi oluşu yükseltiyor" dedi.

Başarıyı paylaşmanın önemine değinen Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Baş'a göre yalnızlıktan kurtulmak için kullanılan sosyal medya tam tersine yalnızlığı artırıyor. Ayrıca depresyona da neden oluyor. Baş, "Günümüzde insanlar sosyal medyayı yalnızlıklarından kurtulmak için bir araç olarak görüyor. Ancak bu tercih, tam tersi bir etki yaratıyor. İstanbul Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, sosyal medya kullanımının giderek artan bir hızda bireyselliği, bencilliği ve yalnızlığı artırırken, hayat tatminini düşürdüğünü ortaya koyuyor" açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler