İnsan sağlığına nanoteknolojik koruma

İnsan sağlığına nanoteknolojik koruma

İnsan sağlığına nanoteknolojik koruma

Erciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (ERNAM) antibakteriyel seramik ve gıda ambalajı ile korozyonu önleyen poşet üretildi.


Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve ERNAM Müdürü Doç. Dr. Mehmet Hançer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) kapsamında antibakteriyel ürünler geliştirdiklerini söyledi. Ürettikleri nano partiküllerin içerisine antibakteriyel ajanlar yüklediklerini ifade eden Hançer, şöyle devam etti:


"Daha sonra bunları plastiklerin ya da polimerlerin içerisine dağıtıyoruz. Plastiklerin içine dağıttığımızda antibakteriyel gıda ambalajları ortaya çıkıyor. Bu önemli bir konu. TÜBİTAK da buna çok önem veriyor. Hatta bu konuda çağrılı projeler var. Bu ajanları polimerlerin içerisine nano partiküllerle dağıttığımız için etkinlikleri çok yüksek. Ajanlar ambalajın üst yüzeyinde bittiğinde alttan yavaş yavaş yukarı doğru çıkıyor ve etkinliğini uzun zaman sürdürüyor. Uzun süre özelliğini koruması nedeniyle benzerlerinden ayrılıyor. Bizim amacımız piyasada bulunanlardan farklı ürünler geliştirmek."


Hastanelerde seramik yüzeylerde bakteri oluşumu önlenecek


Hançer, aynı yöntemle antibakteriyel seramik de ürettiklerini belirterek, "Hastanelerdeki seramik yüzeylerde bakteri oluşumu başladığında bunu durdurmak zor. Bu bakteriler yenidoğan ünitelerinde bebek ölümlerine neden olabilir. Bu nedenle seramiklerin bakteri barındırmaması önemli" dedi.


Nanoteknoloji kullanarak, antibakteriyel ajanların seramiklerdeki etkinliğini artırdıklarını vurgulayan Hançer, şunları anlattı:


"Çünkü bu ajanların çok uzun süre aktif olarak kalması gerekiyor, bu zor bir şey. Örneğin seramiklerin ömrü yaklaşık 25-30 yıl. Bu sürede antibakteriyel özelliğini kaybetmemesi gerekiyor. Ürettiğimiz seramikler bu özelliğe sahip. Buna kontrollü salınım da diyorlar. Şu an her türlü malzemeyi, özellikle de plastikleri antibakteriyel hale dönüştürebiliriz"


İhracatta makine parçalarında aşınmayı önleyen poşet


Doç. Dr. Mehmet Hançer, plastik poşetleri korozyonu (aşınmayı) önleyici hale de dönüştürebildiklerine dikkati çekerek, "Bu poşetlerin içerisine makine parçasını yağlamadan koyabiliyorsunuz. Diyelim ki Japonya'ya makine parçası göndereceksiniz ama bunun yağlanmadan korunması isteniyor. Çok hassas makine parçaları var. Yağ yerine poşetlere buhar fazında korozyonu engelleyen ajanları ekliyoruz. Sizin hissetmeyeceğiniz miktarda gaz yayıyor, salınım yapıyor ve bu gaz çok ince bir film halinde makine parçasını kaplayarak koruyor" diye konuştu.