Birgün gazetesinin haberine göre, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Komisyonu’nda AKP’li milletvekilleri tarafından hazırlanan torba kanun teklifi görüşüldü. Teklifle Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun’a geçici madde ekleniyor.
Bu maddeye göre, geçen yıl 15 Mart’tan sonra ihalesi yapılan ancak uygulama sözleşmesi imzalanmayan, yurtdışından finanse edilecek projeler kapsamında, bakanlığa bağlı özel bütçeli kamu idarelerinin imzalayacakları borç üstlenim anlaşmalarına bakanlık taraf olabilecek. Şirketin borcunu ödeyememesi durumunda finansörlere ödeme Hazine bütçesinden yapılacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı açıklamada düzenlemenin Kanal İstanbul’un bağlantı bölümlerinden birini yapan Rönesans Holding için hazırlandığını kaydetti. Teklifin komisyon görüşmelerinde, muhalefet milletvekilleri, 2020 yılının 15 Mart tarihinin teklifte “milat” olarak belirlenmesini, “Bazı firmalar özellikle kurtarılmak isteniyor” şeklinde değerlendirdi.
Bu düzenlemenin ilgili ihalelerin yapılmasından hemen önce hazırlanması durumunda ihalelere katılımın artacağını ifade eden İyi Partili Halil İbrahim Oral, komisyonda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İsyurt’a, “O şartlarda yapmış olsaydınız acaba kaç kişi daha ihaleye girebilirdi?” diye sordu. Bakan Yardımcısı bu soruya, “Ona girmeyeyim” demekle yetindi.
HAZİNE BİRLİĞİNİ BOZUYOR
CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi ise teklifin en çok iki şirketi ilgilendirdiğini söyledi. Hamzaçebi, “Bütün kanunlar millet için çıkarılır, kamu yararı için çıkarılır, kamu yararı için çıkarılan kanunlar daima genel olur, bir ihaleyi, bir, iki ihaleyi tarif etmezler. Burada bu kural altüst ediliyor” dedi. CHP, İyi Parti ve HDP milletvekillerinin ayrı ayrı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını açıkladığı düzenleme, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edildi.
İSLAMİ SERMAYEYE YASALLIK
Yeşil sermayeyi yasal güvenceye kavuşturan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da düzenlemeyi eleştirerek, “Bu kanun teklifi, finansman şirketlerini denetim altına alıyor gibi gözükse de iktidarın vatandaş yerine yandaşı kolladığı bir sistemde yakın geçmişte yaşanan dolandırıcılıkların benzerlerinin önünü de açabilir. Yolsuzlukları kanunla güvence altına alarak daha fazla mağduriyete neden olabilir. Oysa bizim önceliğimiz vatandaşımızın haklarını korumak ve bu mağduriyetlerin yaşanmasına engel olmak olmalıdır” dedi.