BBC Türkçe'de yer alan habere göre İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, önlemler nedeniyle ekinlerin tarlada kaldığını, gıda dağıtım zincirinin hasar gördüğünü ve yoksul ülkelere gönderilen paranın azaldığını açıkladı.
Oxfam, yoksul ülkelerin yanı sıra Güney Afrika, Hindistan ve Brezilya gibi orta gelirli ülkelerin de salgından olumsuz etkilendiğini duyurdu.
Bu ülkelerde binlerce kişi sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle işlerinden oldu.
Resmi sayılara göre dünya çapında korona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini aştı.
122 MİLYON İNSAN RİSK ALTINDA
Daha önce de aralarında Dünya Sağlık Örgütü'nün de bulunduğu çok sayıda uluslararası kuruluş, yoksul ülkelere, özellikle de Latin Amerika, Afrika ve Hindistan'a dikkat çekmişti.
Bu bölgelerde sağlık sistemi kapasitesinin dolabileceğini belirten uzmanlar, zengin ülkelerin daha fazla dayanışma göstermesi ve ihtiyaç duyan ülkelere solunum cihazından koruyu ekipmana kadar sağlık malzemelerini temin etmelerini tavsiye etmişti.
Oxfam, halihazırda açlığın yaygın olduğu Afganistan, Suriye ve Güney Sudan'ın bu dönem açlıktan en çok etkilenebilecek ülkeler olduğunu duyurdu.
Oxfam'ın hazırladığı Açlık Virüsü adlı raporda dünya genelinde 122 milyon kişinin açlık sınırına gelebileceğini belirtti.
Korona virüs ölümlerinin Nisan ayında zirveye ulaştığı dönemde günde 2 bin kişinin öldüğünü hatırlatan Oxfam, korona virüs önlemlerinden kaynaklanan açlığın günde 12 bin kişiyi öldürebileceğini vurguladı.
Oxfam hükümetlere "Açlık zincirini kırmak için hükümetlerin, küçük üreticilerin ve işçilerin yaşayabilecekleri bir ücret kazandığı, daha adil ve sürdürülebilir gıda sistemleri kurulması lazım" tavsiyesinde bulundu.