İmar barışı fırsatçılığı: Yaylalar kaçak yapı doldu

İmar barışı fırsatçılığı: Yaylalar kaçak yapı doldu

Hükümetin İmar barışı adı altında getirdiği tasarıyı fırsata çevirmeye çalışan onlarca kişinin Karadeniz yaylalarına kaçak yapılar inşa ettiği ortaya çıktı.

Hükümet, 24 Haziran seçimleri öncesi İmar Barışı adı altında bir tasarı ile imar affı getirmiş, tasarı seçim paketi olarak nitelendirilirken tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Türkiye genelinde başlatılan "İmar Barışı" ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kaçak yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen bazı kişilerin, yaylalarda betonarme kaçak yapılar inşa etmeye başladığı ortaya çıktı.

Jandarma, milli parklar ve belediye ekiplerinin tutanak tuttuğu kaçak yapılar için Trabzon, Rize, Giresun ve Gümüşhane'de valilikler harekete geçti. Yapı yoğunluğu artan ve doğal güzellikleri bozulan yaylaların kurtarılması amacıyla, Trabzon'da 1750, Giresun'da 1700, Rize'de 350, Gümüşhane'de ise 306 olmak üzere toplam 4 bin 106 kaçak yapı için yıkım kararı alındı. Bölgede, ilk yıkımlar Uzungöl Tabiat Parkı'nı da bünyesinde bulunduran Trabzon'un Çaykara ilçesinde gerçekleştirildi. Ancak yıkımlar yaylacılardan gelen tepkiler üzerine durduruldu.

UYGULAMA FIRSATÇILARI SEVİNDİRDİ

Ayder Yaylası ve Uzungöl Turizm Merkezi başta olmak üzere yaylalardaki kaçak yapı sahipleri İmar Barışı uygulamasından yararlanmak için başvuru yapmaya başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile e-devlet üzerinden başvuru yapan yaylacılar, Yapı Kayıt Belgesi almayı bekliyor. Uygulama, yapıları için yıkım kararı alınan yaylacıları sevindirdi.

KAÇAK YAPILAR YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

İmar Barışı ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kaçak yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen bazı vatandaşların, yaylalarda betonarme kaçak yapılar inşa etmeye başladığı ortaya çıktı. 

Jandarma, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Orman Müdürlüğü ve belediyeekipleri kaçak inşaatlarla ile ilgili tutanaklar tutmaya başladı. Doğu Karadeniz'de neredeyse tüm yaylalarda inşaat sesleri arasında kaçak yapılar yükseliyor.

O TARİHTEN ÖNCEKİ YAPILAR...

Kaçak yapılarla ilgili valilikler harekete geçti, vatandaşları uyarıcı bildiri yayınladı. İmar Barışı uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığı vurgulanan bildiride şu ifadelere yer verildi: "İmar Barışı, 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsamakta olup, bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılar için 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32'nci ve 42'nci maddeleri gereğince işlem tesis edilmesi yasal bir zorunluluktur." 

İlgili Haberler