How It Works dergisinin Kasım ayı sayısında yer alan bilgilere göre, animasyonun doğuşu ve sinemanın ortaya çıkışının kronolojik sıralaması yayınlandı.
Günümüzde ekranlarımıza ulaşan animasyonların büyük çoğunluğunun bilgisayarlarda üretildiği biliniyor. Ancak geçmişte elle çizilen animasyonlar insanların bir numaralı eğlencesiydi. Bu durum da yaklaşık iki yüzyıl öncesine dayanıyordu.
İLK OLARAK DÜZ BİR DİSK ÜZERİNE GÖRÜNTÜLER YANSITILDI
Hareket algısı yaratmak ilk olarak “fenakistoskop” adı verilen düz bir disk üzerinde bir dizi görüntü kullanıldı. Söz konusu diskin çevresi boyunca eşit aralıklarla yerleştirilmiş görüntüleme yarıkları vardı ve kullanıcı cihazı bir aynaya tutup döndürürken bu yarıklardan bakıyordu. Yarıklardan aynaya yansıyan görüntülere bakmak, disk doğru hızda dönerken kesintisiz bir hareket döngüsü oluşturuyordu.
ZOETROPUN ETRAFINA DİKEY İZLEME PENCERELERİ YERLEŞTİRİLDİ
Görsel hile yaratmak amacıyla fenakistoskoptan esinlenen birkaç deneysel mekanizma üretildi ama zoetrop bu anlamda en başarılı olanıydı. William Ensign Lincoln tarafından 1865 yılında tasarlanan zoetrop, bir milin üzerine yerleştirilmiş içi boş bir tambur olarak kayıtlara geçti. Tamburun içine kademeli olarak değişen görüntülerden oluşan bir şerit yerleştirildi.
İçindeki resim şeridini görebilmek için zoetropun etrafına dikey izleme pencereleri yerleştirilmişti. Bunlar Lincoln'ün versiyonunda benzer patentlerdekinden daha yüksekte, görüntü şeridinin üzerinde kesilmişti ve şeridin kolayca diğerleriyle değiştirilebilmesini sağlıyordu. Şeridin her bir aşaması bu açıklıkların karşısında sıralandığında, cihazın döndürülmesi gözlemciler için hareketsiz görüntülerin art arda canlanmasını sağlıyordu. Fenakistoskopun aksine, birden fazla kişi animasyonu aynı anda izleyebiliyordu.
İŞTE İLK ANİMASYON İZLENEBİLEN SİSTEMİN TASARIMI
GÖRÜNTÜNÜN EKRANA YANSITILMASI