İlk eyalet mahkemesi gelecek yıl açılıyor

İlk eyalet mahkemesi gelecek yıl açılıyor

İlk eyalet mahkemesi gelecek yıl açılıyor

ABD’nin dayatması ve AB’nin  parasıyla yapımına başlanan  istinaf mahkemelerinin ilki          Diyarbakır’da hizmete giriyor

Osmanlı Devleti zamanında kurulan, Cumhuriyet’in hukuk devrimi kapsamında şeri mahkemelerle birlikte ortadan kaldırdığı İstinaf Mahkemeleri’nin ilki Diyarbakır’da hizmete girecek. Türkiye’nin altına oymaya çalışan Avrupa Birliği (AB) Diyarbakır Bölge İstinaf Mahkemesi inşaatı için bugüne kadar 7 milyon 248 bin Euro hibede bulundu. Temeli 1 Ocak 2007’de Diyarbakır’da atılan mahkeme binası inşaatı hızla ilerliyor. Önceliğin özellikle Diyarbakır’a verilmesi, Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin üniter yapısını çökertmek için bölgesel ayrışmaları körüklediği, adli ve idari yargı yapılanmasındaki etkinliğini de artırdığı yorumlarına yol açtı. ABD’nin dayatması ve Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yapımına başlanan bölge istinaf mahkemeleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır’da kurulacak. Diyarbakır İstinaf Mahkemesi, diğerlerine model olacak. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Yargıtay’ın iş yükünü hafifletmek amacıyla Türkiye’de 9 ilde kurulmasına karar verilen istinaf mahkemelerinin ilk derece mahkemeleri ile Yargıtay arasında bir merci olacağını söyledi.

İnşaatın finansmanı Avrupa Birliği’nden
Avrupa Birliği, söz konusu Diyarbakır olunca her türlü projeye destek sağlıyor. AB’nin, bugüne kadar Diyarbakır’a verdiği mali destek 100 milyon Euro civarında. AB, istinaf mahkemelerinin finansmanı için de önemli ölçüde destek veriyor. Diyarbakır, Ankara ve Erzurum’a kurulacak istinaf mahkemelerinin 30 milyon Euro’yu bulması beklenen bina bedellerinin yüzde 70’ini AB, kalan bölümünü ise Adalet Bakanlığı karşılıyor.