İlk domuz gribi aşısı sağlık personeline

İlk domuz gribi aşısı sağlık personeline

İlk domuz gribi aşısı sağlık personeline

TÜRKİYE’de uzmanlar arasında tartışma konusu olan pandemik A H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribine karşı aşılama işlemlerine dün başlandı. İlk aşı uygulamaları il sağlık müdürlerine ve sağlık çalışanlarına yapıldı. Hacı adayları da aşılanacak.


Ve ilk aşılar vuruldu!
Domuz gribine bağlı ölümlerin hızla arttığı Türkiye’de aşı uygulamasına başlandı. Günlerce tartışılan aşı ilk olarak Ankara İl Sağlık Müdürü Aksoy’a yapıldı

Halk arasında “Domuz gribi” olarak bilinen “Pandemik A (H1N1)” virüsüne karşı koruyucu bir önlem olarak yurt dışından sipariş edilen aşıların kontrollerinin tamamlanmasının ardından ilk uygulamaya dün başlandı. Aşı, ilk olarak sağlık personeli ve henüz yola çıkmamış hacı adaylarına yapılıyor. Aşıların Türkiye’ye gelen ilk partisinden alınan numuneler Hıfzıssıhha Laboratuvarlarındaki kontrolleri tamamlanmış ve testlerde bütün sonuçların olumlu olarak çıktığı açıklanmıştı. 500 bin dozluk Novartis üretimi ilk parti aşılar, 81 ilin sağlık müdürlüklerince sağlık kuruluşlarına sevk edildi. İlk aşı ise Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy’a, Ankara Numune Hastanesi’nde yapıldı. Sağlık Bakanı Akdağ ise bugün aşılanacak.

Hamilelerinki ’adjuvan’sız
Sağlık Bakanlığı, hamilelere bağışıklık yapma gücünü artıran, ancak kamuoyunda tartışmalara yol açan “Adjuvan” maddesi içermeyen aşıdan uygulayacak. Bakanlığın Türkiye’ye aşı temin edecek firmalardan biriyle yaklaşık 1 milyon doz “Adjuvansız aşı” alınması konusunda sözleşme imzalamasının ardından aşıların Aralık ayında Türkiye’de olması bekleniyor. Öte yandan domuz gribi şüphesi taşıyan vakaların risk grubunda bulunup bulunmadığına göre alınacak önlemlere ilişkin bir yönetim şeması belirleyen Sağlık Bakanlığı, “morbid obezleri, gebeleri, iki yaşın altındakileri, kronik kalp ve akciğer hastalığı bulunanları, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanması gerekenleri ve 65 yaş üstündekileri risk grubuna” aldı.

Ay sonunda çocuklara
İstanbul Şişli Etfal Hastaesi’nde aşı olan İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, kente gelen 60 bin doz aşının 44 bininin kamuda çalışan, diğerlerinin de özelde çalışan sağlık personeline uygulanacağını bildirdi. Dokucu, hacı adaylarının bugünden itibaren aşı yaptırabileceklerini açıkladı. Dokucu, İstanbul’da çocuklara yönelik aşılamaya ilişkin  ise “İstanbul’da çocuklara aşılama ise ay sonuna doğru gelecek aşılarla yapılacak” dedi.