İktidar, sınırdaki nükleer tehlikeyi kabul etti

İktidar, sınırdaki nükleer tehlikeyi kabul etti

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın soru önergesini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan aldığı bilgi ile cevaplayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye-Ermenistan sınırındaki nükleer tehlikeyi kabul etti

Ermenistan’da bulunan ve Iğdır’a 16 kilometre mesafede bulunan Metsamor Nükleer Enerji Santrali, Meclis gündemine taşındı. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın soru önergesine verilen yanıtta, santralin Türkiye sınırında tehlike oluşturduğu kabul edildi.

Ermenistan’da Erivan’a 36, Iğdır’a 16 kilometre mesafede kurulu Metsamor Nükleer Enerji Santrali, TBMM’nin gündemine taşındı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP’li Deniz Yavuzyılmaz’ın santralle ilgili Türkiye’nin ne önlem aldığını uluslararası alanda ne tür girişimlerde bulunduğunu sordu. Oktay, soru önergesine yanıtı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan aldığı cevap ile verdi.

BAKANLIK: BÖLGE İÇİN RİSKLİ

Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre Bakanlığın cevabında, Metsamor’un nükleer güvenlik şartlarının gerektirdiği güncel teknik standartlarda olmadığını ifade edilirken, “Santrali Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) yakından izlemektedir. UAEA’nin tesisin yapısal eksikliklerinden kaynaklanan güvenlik zaaflarını gidermeye yönelik olarak yürüttüğü çalışmalar, santralin yeniden çalışmaya başladığı tarihten bu yana sürdürülmektedir” denildi. Santralin kapatılması ile ilgili Türkiye’nin girişimde bulunamayacağı bildirilirken, “Bir nükleer santralin kapatılması münhasıran o ülkenin yetkisi altındadır” bilgisi verildi. Yazıda, “Ermenistan’ın da taraf olduğu Nükleer Güvenlik Sözleşmesi’nin gözden geçirilmesi toplantılarında, doğal afetlerin yaşandığı bir bölgede ve sınırımıza çok yakın bir mevkide konuşlu, eski teknolojiyle işletilen bir tesis olan santralin, tüm bölge için gerçek bir risk unsuru teşkil ettiği Türkiye tarafından vurgulanmaktadır. UAEA’nın 60. Genel Konferansı’nda da ulusal beyanımızda konu dile getirilmiştir. Ermenistan, 1963 tarihli nükleer zarardan hukuki sorumluğuna dair sözleşmeye taraftır. Acil bir durum halinde nükleer zararların tazmininde sözleşme hükümleri uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.