Son zamanlarda dünyada etkisini sürdüren yüksek sıcaklıklar, hayvanlar için yerinden olma ve hatta ölüm gibi tahrip edici zincirleme etkilere yol açıyor. Bilim insanları kertenkelelerin tür sayısını azalmasına yol açabilecek yeni bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti.
Independent’ın haberine göre; Fransa''nın hızla ısınan güneyindeki sürüngenlerin hâlihazırda zarar görmüş ve yaşlanmış DNA''larla doğduklarını, bu durumun hayatta kalma şanslarını etkileyebileceğini söylüyor.
Fransa''daki araştırma enstitüsü Ifremer''den biyolog Andréaz Dupoué, ekibiyle birlikte ülkenin Massif Central dağlarında çalışarak kertenkelelerin genetik materyalini 10 yıl boyunca listeledi.
Kertenkelelerin kromozomlarının uçlarında bulunan ve DNA''nın geri kalanının yıpranmasını önleyen telomer adlı kapakları ölçtüler. Bu kapaklar kertenkele yaşlandıkça bozulmaya başlar ve nihayetinde uygun koruma sağlayamayacak hale gelir.
Artan sıcaklıklar telomerlerin erken zayıflamasına neden olabilir, dolayısıyla artık DNA''yı koruyamazlar.
İncelenen 10 kertenkele popülasyonundan biri, çalışma sürerken yok oldu.
Washington Post''a konuşan Dupoué, "Aslında epey üzücüydü" dedi.
Bu gerçekten de çok hızlı gelişen bir şey.
Bir kez bu olaylar döngüsüne girdiğinizde, geri dönmek hayli zordur. Bu bir kısır döngü haline gelebilir.
Fransa yılın üçüncü sıcak hava dalgasıyla boğuşurken ülkede sıcaklıklar 40 santigrat dereceye dayandı.
Çarşamba günü Toulouse kenti yakınlarında termometrelerin 40 santigrat dereceyi göstermesi beklenirken, Fransa''nın orta ve güney kesimlerinde 38 santigrat derecelik yüksek sıcaklıkların görüleceği tahmin ediliyordu. Toplamda yaklaşık 27 bölge için sıcaklar nedeniyle "turuncu" hava durumu uyarısı yapıldı.
Paris''teki yetkililer bölge sakinlerini "son derece dikkatli" olmaları ve mümkün olduğunca güneşte kalmamaları konusunda uyardı.