İki ölümcül hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. El titremesi olanlar dikkat

İki ölümcül hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. El titremesi olanlar dikkat

El titremesinin iki ölümcül hastalığın belirtisi olduğunun ortaya çıkması korkuttu.

Editör: Ali Öncü

El titremesi sadece alkol bağımlıları ve yaşlılarda görülen bir durum olmadığı bildirildi. Özellikle de bazı ölümcül hastalıkların belirtisi olduğunun ortaya çıkması korkuttu.

Genel olarak el titremesi normal kabul edilir ve hemen endişe yaratacak bir durum olarak görülmez.

Ancak el titremesi sıklığı giderek artıyorsa, hayat kalitenizi etkileyebilecek bir hale geldiyse ve yanında başka belirtiler de varsa işte o zaman bir sorun haline gelebileceği bildirildi.

El titremesinin karaciğer yetmezliği ve böbrek yetmezliğinin belirtisi olması endişelere neden oldu.

KARACİĞER YETMEZLİĞİ NEDİR?

Karaciğer yetmezliği genellikle karaciğerin büyük bir bölümünün geri dönüşümsüz hasara uğraması ile ortaya çıkan ve karaciğerin gerekli ve yeterli işlevini yerine getirememesi ile sonuçlanan bir durumdur. Karaciğer yetersizliği genellikle hayatı tehdit eder ve bu nedenle acil tıbbi destek gerektirir. Sıklıkla karşılaşılan durum, hastalanan karaciğerinin yavaş yavaş bozulması ve yıllar içerisinde yetersizlik gelişmesidir ki buna “Kronik Karaciğer Yetersizliği” daha nadiren karşılaşılan durum ise, daha önce karaciğer hastası olduğu bilinmeyen bir kişide günler-haftalar içerisinde karaciğer yetersizliğinin gelişmesidir ki, buna da “akut karaciğer yetersizliği” diyoruz. Yani her insan doğduğu andan itibaren insan her yaşta karaciğer hastası olabilir veya her yaştan insanda karaciğer yetersizliği görülebilir.

BÖBREK YETMEZLİĞİ NEDİR?

Böbrek yetmezliği kronik böbrek hastalığının son aşamasıdır. Son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) olarak da adlandırılır. Böbreklerin işlevlerini diyaliz veya böbrek nakli olmadan hayatta kalmayı mümkün kılacak kadar sürdürememesi durumudur.

Böbrekler bel hizasında ve sırta daha yakın bir konumda, simetrik bir şekilde omurganın iki yanında bulunan bir çift organdır.

Vücut içindeki asli işlevi içinden geçen kanı filtreleyerek toksinleri ve zararlı maddeleri vücuttan atmaktır. Böbreklerin arıtma işlemi sırasında ortaya çıkan atıklar mesaneye giderler ve idrara çıkma esnasında vücuttan atılırlar.

Bunun haricinde böbrekler aynı zamanda vücudun su seviyesini dengeler, D vitamininin aktif halini üretir, alyuvarların üretiminde rol oynar ve kan basıncını kontrol eden mekanizmalar arasında bulunur.

Böbrek yetmezliği ise böbreklerin kandaki toksinleri yeterli oranda filtreleme yeteneğini kaybettiğinde ortaya çıkar. Böbrekler işlerini düzenli olarak yapmazsa vücut toksinler tarafından aşırı yüklenir. Tedavi edilmediği takdirde bu durum hayatı tehdit edebilecek seviyede böbrek yetmezliğine yol açabilir.

İlgili Haberler