İğneden ipliğe ZAM yağıyor

İğneden ipliğe ZAM yağıyor

İğneden ipliğe ZAM yağıyor

Emlak ve çöp vergisinden pasaporta kadar pek çok mal ve ürün, yeni yıla zamla girecek.


KRİZİN 2009’DA TÜRKİYE’Yİ DAHA ÇOK ETKİLEYECEĞİNİN FARKINDA OLAN AKP:
İğneden ipliğe zam yaptı
*Maliye’nin 2009 vergileri zam tebliği hükümetin kurtarma paketinin yerini aldı. Vizeden, mirasa, emlaktan, çevre temizlik vergisine yüzde 12 zam yapan maliye, borsacının kazancına yüzde 65 indirim yaptı


Küresel ekonomik krizin Türkiye’de etkisini sert bir şekilde gösterdiği, bankaların kâr kaybı ve sanayi üretiminde yaşanan sert düşüşler, işsizlikte artan veriler, otomotiv, tekstil gibi ihracat ürünlerinde yaşanan aşırı daralmalar ve maliyenin vergi gelirlerinin bıcak gibi kesilmesinden net bir şekilde anlaşılıyor.

İşte AKP’nin “kurtarma paketi”
Krizin Türkiye’yi ‘etkilemeyeceğinden az etkileceği’ adımına kadar inen AKP Hükümeti, özellikle sanayicilerin ekonomik paket istediğini “illa ki süslü paket mi açıklamamız gerekiyor” diyerek geçiştirmişti. Maliye’nin 2009 yılı bütçesini denkleştirmek için yaptığı zamlar, AKP’nin açıklamadığı kurtarma paketi niteliğini taşıyor. İşte AKP’nin 2009 yılı için adeta iğneden ipliğe uygulacağı zamlar...


En çok değerli kağıtlar zam gördü

Maliye, noter kağıdı, beyannema, pasaport gibi değerli kağıt bedellerine yüzde 14,3 oranında zam yaptı. Buna göre, pasaportlar için bu yıl 81 YTL olan değerli kağıt bedeli, yüzde 11,1’lik artışla 90 TL’ye yükseldi. Bu yıl 35 YTL olan sürücü belgeleri için de 2009’da yüzde 14,3’lük artışla 40 TL bedel ödenecek. Nüfus cüzdanları için ödenecek bedel ise değişmedi. 2009 yılında da nüfus cüzdanı belgesi için 3 TL ödenecek.


Miras üzerinden yüzde 12 vergi alınacak
Miras vergisi olarak bilinen veraset ve intikal vergisine de 1 Ocak 2009 itibariyle yüzde 12 zam geldi. Miras üzerinden yapılacak vergi kesintisinde istisna tutarlarda belirlendi. Maliye Bakanlığı’nın Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliğine göre, evlatlıklar dahil füruğ (çocuk ve torunlar) ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde halen 96 bin 75 YTL olan istisna miktarı, yeni yılda 107 bin 607 TL olarak uygulanacak. Füruğ (çocuk ve torunlar) bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesindeki 192 bin 265 YTL’lik istisna da 215 bin 336 TL’ye çıkacak.


Emlak vergisi 2009’da yüzde 6 zamlı olacak
Maliye, emlak vergisine yeniden değerleme oranının yarısı kadar zam yaptı. Buna göre, emlak vergisine tabi değerler, 1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 6 oranında artacak.

Cep vergisi 31 TL’ye yükseldi
Maliye Bakanlığı, ilk kez mobil telefon abonelerinden alınan vergi oranındaki vergi oranını da yüzde 12 artırdı. Buna göre, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren özel iletişim maktu vergisi 27,80 YTL’den 31,10 YTL’ye çıkartıldı.


ÇTV de yüzde 12 zamlandı
Çevre temizlik vergisini de yüzde 12 oranında zam yapıldı. 2009 yılında, konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 20 Kuruş, diğer belediyelerde 16 Kuruş üzerinden hesaplanacak. Vergi bu yıl, metreküp başına büyükşehirlerde 18 Kuruş, diğer yerlerde 15 Kuruş olarak uygulanmıştı. İşyeri ve diğer şekilde kullanılan binalarda da yüzde 12 zam yapıldı. Buna göre vergi, büyükşehirlerde bina grupları ve derecelere göre 20-2.375 TL, diğer belediyelerde ise 16-1.900 TL arasında uygulanacak. Büyükşehir belediyesinde ÇTV, diğer belediyelere göre yüzde 25 fazla uygulanırken, nüfusu 5 binden az olan kalkınmada öncelikli yerler için yüzde 50 indirimli uygulanıyor.