İğneden ipliğe zam bombardımanı geliyor. Ekonomide flaş gelişme

İğneden ipliğe zam bombardımanı geliyor. Ekonomide flaş gelişme

Türk ekonomisinde yağ, süt, diş macunu ve peyniri gibi ürünlerde aşırı fiyat artışı yaşanmasının ardından günlük hayatta çok kullanılan plastik ürünlerle ilgili de flaş bir gelişme yaşandı. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, devletin müdahale etmemesi durumunda vatandaşların kullandığı plastik ürünlerin çoğuna zam geleceğini söyledi.

Türkiye’deki ekonomik krize korona virüs salgının da eklenmesi ile birlikte, hayat koşulları daha da zorlaştı. Hem kriz hem de korona virüsün getirdiği ekonomik koşullar nedeniyle işlerinden olan çok sayıda vatandaş, marketlere gittiklerinde de fahiş fiyatlar ile karşı karşıya kaldı.

Türkiye’de son olarak süt, Ayçiçek yağı, peynir, yumurta ve diş macunu fiyatlarına önemli oranlarda zamlar gelmişti. Vatandaşlar, zamlar nedeniyle alışveriş yapmakta zorlandıklarını belirterek, yaşam koşullarının çok sorunlu hale geldiğini aktarmıştı. Ancak Türk ekonomisi ile ilgili dikkat çeken başka gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor.

Sözcü Gazetesi’nin internet sitesinde yer alan habere göre enflasyonda 2021 yılı için riskler artıyor. Bu risklerden biri de dünya genelinde hammadde fiyatlarındaki yükseliş ve tedarik sorunları. Bu sorunlar, plastik sektörünü de derinden etkiliyor.

İçtiğimiz suyun konulduğu pet şişeden giydiğimiz kıyafetin ipliğine kadar yaygın olarak kullanılan plastikte hammadde fiyatları dolar bazında son 6 ayda yüzde 137 ile yüzde 23 arasında değişen oranlarda arttı.

“YÜSEK ORANDA ZAM GELİYOR”

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, hammadde fiyatı artışlarının Türkiye'de enflasyonu olumsuz etkileyeceğini, vatandaşların kullandığı birçok plastik ürüne yüksek oranda zamlar gelebileceğini belirtti.

MEYVE VE SEBZE ÜRETİMİNDE DE KULLANILIYOR

Ağırlıklı olarak evlerdeki kapı ve pencereler ile borularda kullanılan plastik maddesi PVC'nin hammaddesi dolar cinsinden son üç ayda yüzde 56, son 6 ayda yüzde 137 zamlandı.

Meyve-sebze yetiştirilen seralarda kullanılan örtüler, poşetler, ambalajlar ve ince streç filmlerde kullanılan “aype film” hammaddesinde dolar cinsinden fiyat artışı, son 3 ayda yüzde 40, son 6 ayda yüzde 60 oranına ulaştı.

TEPEDEN TIRNAĞA ZAM DALGASINA NEDEN OLABİLİR

Pet şişelerin ve kıyafetlerin hammaddesinde son üç aylık dolarlı fiyat artışı yüzde 40.

Aldığımız gıda ürünlerde kullanılan ambalajların, çocuk oyuncaklarının ve birçok tıbbi malzemenin üretiminde hammadde olarak kullanılan polipropilenin fiyatında da son üç ayda yüzde 40'lık fiyat artışı yaşandı.

PAGEV Başkanı Eroğlu, plastikteki fiyat artışlarının sudan diğer gıda ürünlerine, otomotivden hazır giyime, beyaz eşyadan inşaata, tarımdan elektroniğe kadar hayatın her alanında çok sayıda üründe maliyet ve fiyat artışlarını beraberinde getireceğini, önlem alınmazsa devletin enflasyon hedeflerini tutturmasının mümkün olmayacağını dile getirdi.

 

İlgili Haberler