İKTİDARDAN DİBE VURUŞUN İTİRAFI
Prim borcuna ‘mecburi’ af
Esnafı batağa sürükleyen AKP, SSK ve Bağ-Kur’dan doğan 23 milyar YTL’lik borcun
ödenemeyeceğini anlayınca iki yıl aradan sonra prim borçlarına zoraki af getirmeye hazırlanıyor
Uyguladığı politikalarla ve gerek kredi gerekse kart borçlarıyla ipotek altına aldığı vatandaşın alım gücünü düşüren AKP iktidarı, esnafı darboğaza sürükleyince kendi kuyusuna düştü. Siyasi irade, Sosyal Güvenlik Kurumu’na devredilen SSK ve Bağ-Kur’un prim alacaklarına üçüncü kez af getiriyor.
Bakan açıkladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, borçların yapılandırılmasının İstihdam Paketi’ne ekleneceğini açıkladı. Çelik, prim borçlarının 3 aylık bir süre içinde ödenmesi halinde faizin yüzde 85’inin, 1 yıllık süre içinde ödenmesi halinde yüzde 55’inin ve 2 yılda ödenmesi halinde 30’unun silineceğini kaydetti. SGK’nın SSK ve Bağ-Kur’dan faiziyle beraber toplam 45 milyar YTL prim alacağı bulunuyor. Bu alacağın 23.4 milyar YTL tutarındaki kısmı yeniden yapılandırılacak.
IMF’ye rağmen...
Prim affı, 31 Mart 2008’e kadar borcu olanları kapsayacak. Müracaatlar ise 2 ay içinde başlayacak. Bu arada, IMF ile mevcut stand-by anlaşmasını tamamlayan hükümet, verilen niyet mektuplarında kamu alacaklarına af düzenlemesi yapmama taahhüdünde bulunmuştu. Yeni stand-by görüşmesi öncesinde yapılacak böyle bir düzenlemenin, ilişkileri gerebileceği belirtiyor.
İşçinin sırtından yapılacak
2009 seçimleri öncesi yapılan bu değişiklik AKP’nin seçim yatırımı yaptığı görüşünü kuvvetlendirdi. Yasa çıkartılırken SSK’nın borç yükünü gerekçe gösteren hükümetin böyle bir affı gündeme getirmesini, AKP’nin bu gerekçesinin geçersizliğini gösterdiğini belirtiyor. Sağlık İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, affın işçinin sırtından yapılacağını belirterek, “Yine işçiye mal olacak bir af. İşçiler güçlerini birleştirmeli ve tepki göstermeli” dedi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman ise, “Bu uygulama resmi gerekçelere uymuyor” dedi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Öğretim Üyesi Alparslan Işıklı da, “Sosyal adalet ilkesine ters düşen yeni bir adım daha atılıyor. Bu uygulamayla kendilerinin dediği kara deliği daha da büyütmüş olacaklar” ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası faizleri, 0.50 puan artırdı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faizleri iki yıl aradan sonra 0.50 puan artırdı. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15.25’ten yüzde 15.75’e, borç verme faiz oranı da yüzde 19.25’ten yüzde 19.75’e yükseldi. Para Politikası Kurulu açıklamasında, Merkez Bankası’nın, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin genel fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilemesini önlemek için gerekli tedbirleri almaya devam edeceği bildirildi.
Durum geçici (imiş)!
Vatandaş borç batağına saplanmış, esnafın işleri durmuş ayrıca senetleri bir bir protesto edilirken, ülkenin en kârlı ve stratejik kurumlarını ‘Sat sat’ bitiremeyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yine etrafa pembe tablolar çizdi. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaret ederek, dünyadaki krizden Türkiye’nin de etkilendiğini, enflasyon oranlarının bir miktar arttığını (!) anlattı. Unakıtan bunların geçici şoklar olduğunu, önemli olanın ekonomik istikrar olduğunu söyledi. Unakıtan, senetlerdeki protesto oranının artmasının ekonomideki durgunluktan kaynaklandığınu, bu durumun da geçici olduğunu kaydetti.
Senet protestoları rekorda
Piyasadaki esnaf, KOBİ, ticaret... gibi gruplar arasındaki daralmanın belirleyici simgesi olan protestolu senetlerde rekor düzeyde artış görüldü. Yılın ilk üç ayında toplam tutarı 1 milyar 487.9 milyon YTL olan 371 bin 154 senet protesto edildi. Öte yandan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yılın ilk çeyreğinde protestolu senet sayısının yüzde 17 arttığına da işaret ederken, iç piyasada 2008’in birinci çeyreğinde beyaz eşya satışında yüzde 30’luk azalma olduğuna dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, “Alarm zillerinin çalmaya başladığını” belirtti.