DHA’da yer alan habere göre, İETT otobüs şoförleri her gün yüzlerce yolcuyu kurallara uymaları konusunda uyarmak durumunda kalıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen Covid-19 Tedbirleri başlıklı genelge kapsamında maske takmak zorunlu hale getirildi. Ancak kurala uymayan bazı vatandaşlar, özellikle toplu taşımalarda risk oluşturmaya devam ediyor.
İETT otobüs şoförleri her gün yüzlerce yolcuyu kurallara uymaları konusunda uyarmak durumunda kalıyor. Otobüse maskesiz binenler, dolu otobüse ısrarla binmeye çalışanlar şoförlere zor anlar yaşatıyor. 15 yıldır İETT şoförlüğü yapan Alper Akgün, "İETT olarak sürecin farkındayız. Her şeyin bilincindeyiz ama birazda insanlarımız duyarlı, bilinçli olsa bu sorunların hiçbiri olmaz" dedi.
"MASKESİZ BİNMEKTE ISRAR EDİYORLAR"
Alper Akgün, "Maskesiz yolcular otobüse binmek için ısrar ediyor. Durağa yanaşıyoruz, yolcuları indiriyoruz. Orta kapıdan yolcu binmeye çalışıyor. Biz onu göremiyoruz ki maskeli mi maskesiz mi? Bazı yolcular önümden geçerken maskesini takıyor ama içeride çıkartıyor. Bu araçların yolcu kapasitesi belli. Dolu olduğu zaman alamıyoruz. Aracı tartaklamak isteyenler oluyor." dedi.
‘GEREKSİZ KORKUYORSUNUZ’ DİYEN YOLCULAR OLUYOR
Maskesiz yolcuları uyardığında insanların duyarsızlığı ile karşı karşıya kaldığını söyleyen 16 yıllık İETT şoförü Mustafa Erbiçen de, “Yolcu maskesini takarak biniyor ama aracın içerisinde maskesini indiriyor. ‘Ne olacak maske takmasak? Hiçbir şey olmaz’ diyorlar. Biz uyarıyoruz, diğer yolcular da destekliyor. Onlar da uyarınca mecburiyetten söylene söylene takıyor. Bize ‘Gereksiz korkuyorsunuz’ diyen bile oluyor" dedi.
"DARP EDENLER BİLE VAR"
Erbiçen, "Kendilerini uyardığımızda bizi tersliyorlar. Ne bizi ne kendilerini ne de diğer yolcuları düşünüyorlar. Arkadaşlarımızı darp edenler bile çıkıyor." diye konuştu.
DIŞARIDAN CAMA VURANLAR, KAPIYI TEKMELEYENLER, ARGO KONUŞANLAR…
7 senedir İETT şoförlüğü yapan Mehmet Çalık, gün içerisinde yolcular tarafından birçok kez zor durumda kaldıklarını belirtti.
Çalık, “Sorun kesinlikle çok. En yoğun saatlerimiz sabah ve akşam saatleri. İşe giriş ve çıkış saatleri. Biliyorsunuz bizim belli bir sayımız var. Sayımızı aşma noktasında bayağı sıkıntılar oluyor. Dışarıdan cama vuranlar, kapıyı tekmeleyenler, argo konuşanlar. Bunlar sürekli oluyor. Günlük hayatımızda başımıza geliyor. Tatlı dille yavaş yavaş yaklaşıyoruz. İdare etmeye çalışıyoruz, diyebiliriz" dedi.