Değerli ilim adamı ve araştırmacı Prof. Dr. Yümni Sezen, meslek hayatının 1984-2017 yılları arasındaki 33 yıllık dönemin birikimlerden süzülen tespit ve düşüncelerini "Aldatılmamak İçin Anlamak" adıyla kitaplaştırdı.
Evrende her şeyin bir statüsü, bir rolü, bir de hakkı olduğunu, bunların; akıl ve şuur sahibi insanı "adaleti" anlamaya ve uygulamaya itttiğini kaydeden Prof. Dr. Yümni Sezen, kitabıyla cevabını aradığı soruları şöyle özetlerken önemli tespitlerde bulunuyor:
"İnsanlık süresi içinde haksızlığa uğramış çok insan, grup, sınıf ve iş var. Başta emekçiler, yoksullar haksızlığa uğramış, acı çekmişlerdir. Yalnız bunlar mı? Haksızlığa uğrayan inanç sistemleri, haksızlığa uğrayan milletler vardır. Bu cümleden olarak İslâmiyet ve Müslümanlar, Türk Milleti haksızlığa uğramışların başında gelirler.
Yüzyıllardır, milletimiz ve dinimiz haksızlığa, itilip kakılmaya maruz kalmıştır. Cahilliğin yaptırımları, bilerek saldırılar, gafletler, yalnız dışarıdan değil, kendi içinden vuku bulmuştur. Kendi dışından gelenleri, kendi içindekiler cesaretlendirmiştir.
Meselâ İslâm'a dışarıdan saldırıları, bir muskaya, bir beze, bir saç teline, bir mezar taşına, bir papağanca tekrara hapsedilmiş, mahkum edilmiş bir İslâm'la nasıl savuşturacaksınız?
Aslında saldırmayı defetmeden önce onları kazanmanız gerekirdi ki, hangi bilgi, hedef ve ufukla onları aydınlatacaksınız?
Türk Milleti'nin kültürünü içerden dinamitleyenlerle aynı gemideyiz. Bu iş nasıl olacak? Gemi saadet limanına nasıl ulaşacak? Dilini, dinini, sanatını koruyamayan insanlarla nasıl mücadele edeceğiz? Kelime, kavram, işaret istilâlarına aldırmayan, hatta destekleyen, hatta katkıda bulunan, bunları duvarlara asan, basına demirbaş kılan insanlarla aynı gemideyiz. Nasıl düze çıkacağız?
Tonyukuk'un bir sözü bizi terk etmiyor: İçi dışarıdan tutulmuş gibiyiz."
İrfan Yayıncılık
Tel:(0212) 518 38 66
Ortadoğu yeniden şekillenirken
Amerikan tarih profesörü Sean McMeekin, "Osmanlı'da Son Fasıl / Savaş Devrim ve Ortadoğu'nun Şekillenişi" adlı kitabında 20. yüzyılı, Osmanlı'nın gözünden şaşırtıcı bir yaklaşımla yeniden anlatırken, Birinci Dünya Savaşı'nı ve günümüz Ortadoğu'sunu daha iyi kavramamızı sağlayacak yeni görüşler sunuyor.
Osmanlı İmparatorluğu ve ardılı devletler 1911-1923 yılları arasında başta Birinci Dünya Savaşı olmak üzere bir dizi savaş deneyimi yaşadı. Sean McMeekin iyi bildiğimizi sandığımız bu deneyim hakkında aslında ne kadar az şey bildiğimizi gösteriyor. Yazarın yeni açılan Osmanlı ve Rus arşivlerinde yıllarca yürüttüğü araştırmalara dayanan Osmanlı'da Son Fasıl, savaş sonrası Ortadoğu'da istikrarsız bir yeni düzene yol açan büyük stratejik anlatıya ışık tutuyor.
İngiliz, Alman, Fransız, Amerikan ve Avusturya-Macaristan kaynaklarından da yararlanan Pro. Dr. McMeekin, modern Türkiye'nin doğuşunu ve kalan Osmanlı topraklarının durumunu eşine ender rastlanır bir yetkinlikle anlatıyor. İmparatorluğun çözülüşüne eşlik eden etnik-dinsel buhran ve zorunlu göç, Balfour Bildirisi, halifeliğin yıkılışı, Irak ile Suriye'nin paylaşılması gibi meselelerde yeni bir perspektif ortaya koyarak, bu meselelerin günümüze dek yansıyan sonuçlarını berrak bir odağa oturtuyor.
Bir tarih kitabının güncel öneme sahip tarihsel bir konuya ilişkin yerleşik anlayışımıza tamamen yeni bir şekil vermesinin örneğine az rastlanır. "Osmanlı'da Son Fasıl" işte bunu başarıyor. Colorado College Tarih Profesörü Dennis Showalter de kitap hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor:
"McMeekin altı yüzyıllık bir imparatorluğa son veren, Ortadoğu haritasını yeniden çizerken kültürünü de yeniden şekillendiren, Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasında ve ona (geçici olarak) son veren barışta önemli bir rol oynayan12 yıllık Osmanlı Veraset Savaşı'nın (1911-1923) bu dengeli ve kapsamlı analizinde Avrupa'nın dört bir yanındaki arşivlerden çok sayıda yeni malzemeyi bir araya getiriyor."
Yapı Kredi Yayınları
Tel:(0212) 252 47 00
KÜTÜPHANEMDEN:
Şehir efsanelerini tarihe gömen kitap
Özellikle Batı dünyasında kamuoyu tarafından yaygın şekilde bilinen ama zamanla efsane haline gelmiş pek çok kişi ve olay vardır. Bu kişi ve olaylarla ilgili yaygın efsaneler zamanla gerçeklerin önüne geçince ortaya çıkan sapmadan rahatsız olan iki radyocu yaptıkları programlarla ilginç gerçeklere ışık tutmak istemiş. Neler yok ki bu olaylar arasında...
Sicilya ve Mafya'nın Doğuşu, Rosenbergler Davası, İngiliz Casusu 'Arap' Lawrence, Rasputin, Mao'nun Uzun yürüyüşü, Hiroşima, Adolf Eichmann'ın Yakalanışı, Karın Deşen jack, Kennedy'nin Öldürülmesi, Eva Braun ve Hitler, Potemkin Zırhlısı, Titanic Faciası, Ku Klux Klan, Uzun Bıçaklar Gecesi, En Büyük Demiryolu Kazası, Kanlı Kontes, Şehit Köy, Bounty İsyancıları, Sacco ile Vanzetti, Odessa Şebekesi, Büyük Baskın...
Tarihi ilgi çekici kişileri, ilgi çekici olayları... "Gerçeğin Arkası" bu kişileri , bu olayları anlatıyor... Ama bir tarih kitabı gibi değil... Monte Carlo Radyosu'nun en beğenilen programlarından birini, "Toute la Verite"yi hazırlayan Pilhes - Imbrohoris ikilisi, mikrofonda anlattıklarını yazıya döktüler ve bu ilginç kitabı ortaya çıkardılar... Bu sayfalarda, bugüne kadar size verilen bilgileri değil, "Gerçeğin Arkası"nı bulacaksınız.
Vivet Kanetti tarafından Türkçe'ye çevrilmiş olan kitabın ilk baskısı 1978 yılında Milliyet Yayınları'ndan çıkmış. İlginizi çektiyse sahaf veya eski kitap satan dükkanlarda biraz araştırma yaparak bulabileceğinizi düşünüyorum. (Ahmet Yabuloğlu)