Husiler ABD'ye ait SİHA'yı düşürdü. Çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulmuştu

Husiler ABD'ye ait SİHA'yı düşürdü. Çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulmuştu

İran destekçisi Husiler, ABD'ye ait bir SİHA'yı düşürdüklerini açıkladı. ABD Husilere karşı, "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı yazılı açıklamada, Marib ili semalarında ABD ordusuna ait bir MQ-9 tipi SİHA'yı düşürdüklerini ifade etti.

husiler-abdye-ait-sihayi-dusurdu-cok-uluslu-deniz-gorev-gucu-olusturulmustu-yenicag-3.jpg

Seri, ABD'ye ait SİHA'nın Marib semalarında saldırı görevi sırasında Husilere ait hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğü bilgisini verdi. Sözcü Seri, bununla birlikte, düşürdükleri MQ-9 tipi SİHA sayısının 8'e yükseldiğini aktardı.

husiler-abdye-ait-sihayi-dusurdu-cok-uluslu-deniz-gorev-gucu-olusturulmustu-yenicag-4.jpg

ÇOK ULUSLU DENİZ GÖREV GÜCÜ OLUŞTURULDU

Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten beri Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.

husiler-abdye-ait-sihayi-dusurdu-cok-uluslu-deniz-gorev-gucu-olusturulmustu-yenicag-5.jpg

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

husiler-abdye-ait-sihayi-dusurdu-cok-uluslu-deniz-gorev-gucu-olusturulmustu-yenicag-6.jpg

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.