Piyasalardaki durgunluk nedeniyle köşeye sıkışan şirketler vergi ödemelerini askıya alınca hükümet zorlanmaya başladı.
Türkiye’de yılın ilk yarısına ilişkin 80.9 milyar TL’lik (22.9 milyar dolar) katma değer vergisinin üçte birinden daha azını toplanabildi. Bu durum, söz konusu dönemde kayda geçen en yüksek bütçe açığının verilmesinde etkili oldu.
Vergi otoritesinin vergi toplama oranı 2015 yılıdnan bu yana azalıyor; yılın ilk yarısında yüzde 32 ile en azından 2006 yılından beri en düşük seviyesinde gerçekleşti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın bu hafta yaptığı bir açıklamaya göre Türkiye’de bir milyonun üzerinde şirket neredeyse
hiç katma değer vergisi ödemiyor. Yüzde 20 seviyesindeki kurumlar vergisinin düşürülmesinin tartışılabileceğini belirten Ağbal, işletme sahibinin tüm giderlerini kazancından düşebileceği bir çalışma yapacaklarını açıkladı.
Ağbal “Vergisini ödemeyenin üzerine gideceğiz” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, kurumlar vergisi oranları ve kazançlardan düşülen giderlerle ilgili bilgi verdi. Bir işletme sahibinin ailevi harcamaları dahil bütün giderlerini kazancından düşebilmelerine yönelik çalışma yapacaklarını açıklayan Ağbal, “Diyelim ki bir kunduracı işletme hesabı esaslarına göre defter tutuyor. Onun da belki belli ailevi harcamalarını işletme gelirinden düşmesine imkân verebiliriz. Ama bunun şartları, kuralları ne olabilir, buna bir harcama tavanı getirilebilir mi? Bunu tartışmak lazım.
Bu yolla aslında kayıt dışılıkla da mücadele etmiş oluruz. Arkadaşlara talimat verdim özellikle gelirden düşülebilecek harcamaların genişletilmesi ve ailevi harcamalarında belli oranlar dahilinde gelirden düşülebilmesiyle ilgili belli bir çalışma yapacağız” dedi.
Global krizden sonra ülkelerin arasındaki ekonomik rekabet içerisinde vergi oranlarının gittikçe önem kazandığına dikkat çeken Ağbal şunları söyledi:
“Yani Trump’ın bir anda kurumlar vergisini düşürmesi tesadüf değil. Biz 2006 yılında kurumlar vergisi oranını yüzde 33’ten yüzde 20’ye indirdik. Ama ben geçen gün bir tablo çıkarttım, şimdi bizden daha aşağı olan ülkeler var. Bence tartışmamız lazım. Kurumlar vergisi oranı Türkiye’de son derece önemli -bir faktör. Bazı ülkelerde, mesela İrlanda’da yüzde 12, Macaristan’da yüzde 19, farklı farklı oranlar var.”
Yıl sonunda bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1.9 seviyesinde olması için çalıştıklarını kaydeden Ağbal, mali disiplinden asla taviz verilmeyeceğini vurguladı.
Daha çok gelirin toplanması konusunda gayretli olacaklarını söyleyen Ağbal, “Yeniden yapılandırma kanunu yaptık, bu kanunun önümüzdeki aylarda taksit ödemeleri gelecek, yani bütçedeki koyduğumuz yılın başında 1.5 milyar lira bütçede öngörmüştük, şu ana kadar gelen rakam 5.5 milyar liraya geldi. Taksitlerle burada 8-9 milyar liraya kadar çıkabiliriz. Yıl sonu bütçe açığı bizim normalde 47 milyardı, biz bunu 60 milyarın altında tutacağız. Açık yüzde 2’nin biraz altı üstü olabilir” diye konuştu.