Hücre yaşam sürecini ilk defa 3 boyutlu görüntülendi!

Hücre yaşam sürecini ilk defa 3 boyutlu görüntülendi!

eni bir sıvı hücre tekniği sayesinde bilim insanları, hücre içindeki yaşamsal faaliyetleri elektron mikroskobu altında 3 boyutlu olarak gözlemlemeyi başardı.

Eğitim öğretim hayatımız boyunca mikroskop ile soğan zarına baktığımızda ya da kitaplardaki çizimleri incelediğimizde hücreleri hep iki boyutlu olarak gördük. Bilim insanları da bu konuda bizden çok da ileride değillerdi. En azından şimdiye kadar. Penn State, Virginia Tech ve Protochips’ten araştırmacılar, hücre içindeki yaşamsal faaliyetleri üç boyutlu olarak gözlemlemeyi başardı. Bunun için özel bir hücre sıvısı kullanıldı. 

Webtekno'nun haberine göre, biyomedikal mühendislik profesörü Deb Kelly, “Protochips ile iş birliği içerisinde geliştirdiğimiz bu teknoloji ile araştırmacılar, taşıyıcı/patojen etkileşimlerini analiz edebiliyor, bir virüsün hücreye girişini ve moleküler etkileşimini gerçek zamanlı izleyebiliyor. Bu çalışma, dünyanın ilk sıvı ortamda nano ölçekli CAT taraması” ifadelerini kullandı. 

Nano Letters’ta yayınlanan makaleye göre Kelly ve ekibi, bakteriyofajlar ve bakteri taşıma etkileşimleri konusunda gelecekte antibiyotiklere bağışıklık kazanmış bakterileri yok edebilecek bir yöntem buldu. Elde ettikleri görüntüler, daha önce çok da anlaşılamayan bir bakteriyofajın yapısını ortaya koydu. Şimdiye kadar sıvı ve elektron mikroskobu kullanılan çalışmalarda elde edilen görüntüler, hep iki boyutlu olmuştu. Bu deney ile birlikte ilk kez üç boyutlu görüntü elde edildi. 

Araştırmanın başyazarı William Dearnaley, karbon bir katmanla kaplı bakır akım devresini silikon nitrit ile kapladıklarını söylerken iki katman arasında sıvı enjeksiyonu ve gözlem için bir boşluk bıraktıklarını belirtti. Yapılan tasarım, herhangi bir mikroskop tutucuya uyuyor yani herhangi bir materyal ile kullanılabilir. Araştırmacılar, bu yöntemin biyolojik bilimler alanında büyük ilgi görmesini bekliyor.