Huawei, güvenlik nedenleriyle ABD Ticaret Bakanlığı'nın İşletme Listesine yerleştirilmişti. Listede yer almak Çinli üreticinin ABD tedarik zincirinden bileşenlere ve yazılıma erişmesini yasakladı. Şirket, 2018 yılında ABD merkezli tedariklere 11 milyar dolar harcadı. Yasak, Huawei’nin Google Play Servislerini lisanslandırmasını ve Google Play Store, Haritalar, Arama, Gmail ve YouTube gibi temel Google uygulamalarını lisanslamasını engelliyor. Sonuç olarak, Huawei'nin yakın zamanda duyurduğu Mate 30 serisi, Android'in AOSP'nin açık kaynaklı sürümünü Huawei'nin kendi App Gallery mağazasıyla birlikte kullanıyor.
Huawei, aslında Samsung ve Apple'ı geçerek 300 milyon telefonu göndereceğini ve bu yılın sonuna kadar dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olacağını tahmin ediyor. Ancak, Android'in Google Play Servisleri sürümü yılın en gelişmiş telefonlarında bulunuyor. Bu da Huawei satışlarında düşüşe neden olabilir. Şirket, 2019'un ilk yarısında 118 milyon adet telefon teslim etti; 2018'in ilk yarısına kıyasla bu oran %24 artarken, yıl sonuna kadar bu oranın daha da artacağı düşünülüyor. Öngörülere göre Huawei yurtiçinde büyüme göstermeye devam edecek, ancak dünya genelinde bazı düşüşler yaşayacak.
BAZI ŞİRKETLERİN SEVKİYAT TEDARİKİ YENİDEN BAŞLADI
Times raporu, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta düzenlenen bir toplantıda yetkililere bazı ABD şirketlerine Huawei'ye malzeme göndermeye başlamak için "yeşil ışık" vermesini emrettiğini belirtti. Başkan Trump, bazı ABD şirketlerinin malzemeleri Huawei’ye göndermesine izin verdiğini açıkladı. Huawei yakında Android’in Google Play Hizmetlerini kullanma lisansını alabilir.
Raporda, Huawei'ye verilecek ürünlerin ABD üzerinden değil de farklı ülkeler üzerinden üretilip gönderilebileceği yer alıyor. Geçen yıl Huawei'yi en büyük müşterisi olarak kabul eden tedarikçi, haziran ayında Şirketin Varlık Listesinin kurallarına baktı ve yasal olarak şirkete malzeme tedarik edebileceğine karar verdikten sonra Huawei'ye gönderimine devam edeceğini söyledi.
Çin hükümetindeki bir yasa, şirketlerden, şirket adına istihbarat toplamasını talep ediyor. ABD, bu yüzden Huawei'yi ulusal bir güvenlik tehdidi olarak görüyor. Bu da ABD'yi, Huawei'nin telefonlarının ve ağ donanımlarının, ABD şirketleri ve tüketicileri hakkında Pekin'e bilgi gönderecek bir arka kapı içerdiğini tahmin etmeye yöneltti. Huawei ise bunu reddetti.