Dolardaki yükseliş etiketlere zam olarak yansımış, vatandaşın alım gücü zayıflamıştı. Özellikle gıda fiyatlarında yaşanan artış aile bütçelerini doğrudan etkilemişti. Dolar, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın "Kur Korumalı TL Mevduat" sistemini açıklamasıyla 18 liralardan 10 lira seviyelerine kadar düştü. Kurun gerilemesiyle herkes yapılan zamların geri alınmasını beklemeye başladı.
BİM’DEN AÇIKLAMA
BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, söz konusu beklentiye ilişkin bir değerlendirme yaptı. Kurdaki düşüşün memnuniyet verici olduğunu belirten Aykaç, "Bizim raf fiyatlarımızı belirleyen durum alış fiyatlarımızdır. Alış fiyatları aşağı gelirse bizler de raf fiyatlarını aşağı güncelleriz. Fiyatların aşağıya yön değiştirmesi zaman alacak gibi duruyor" dedi.
Hürriyet''e konuşan Aykaç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir çok ürün grubunda arzda sıkıntı var. Buna kağıt, plastik, cam, metal ambalaj sorunu da eklenmiş durumda. Son birkaç haftadır tüketici talep artış davranışı da tedarik zincirini sekteye uğrattı. Üretim bugünlerde çok daha kıymetli hale geldi. Vatandaşın ihtiyacını kesintiye uğratmamak için biz perakendeciler çok gayret ediyoruz ilgili herkesten destek bekliyoruz"
ERDOĞAN’DAN ‘ETİKET’ UYARISI: FİYATLARI AYNI HIZLA İNDİRİN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma günü ekonomist ve akademisyenlerle Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi.
Erdoğan toplantıda “Günde birkaç defa etiket değiştirenler kusura bakmasınlar. Bu milleti sömürmeye kimsenin hakkı yok. Dolardaki artış sırasında fiyatları hangi hızla yükseltiyorlarsa, aynı şekilde şimdi de geri indirmelerini özellikle bekliyoruz. Konut ve ikinci el otomobil gibi piyasalar da buna dahildir” ifadelerini kullanmıştı.