Hipertansiyonun ilacı tahıl

Hipertansiyonun ilacı tahıl

Hipertansiyonun ilacı tahıl

ABD’de 18 yıl boyunca 30 binden fazla erkek üzerinde yapılan araştırma, tam tane ve
kepekli hububat tüketiminin hipertansiyonu yüzde 19 oranında azalttığını ortaya koydu
Çağın hastalıklarından hipertansiyona karşı mücadelede çok önemli bir adım atıldı. Ame
rika’da 30 binden fazla erkek üzerinde yapılan bir araştırma, tam taneli veya kepekli hububat ürünü tüketiminin erkeklerde hipertansiyonu yüzde 19 oranında azalttığı belirlendi.
Araştırmanın sonuçlarını İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu değerlendirdi. Araştırmada, 40-75 yaş arasındaki erkeklerin 18 yıl izlendiğini ve bu zaman sürecinde 9 bin 227 hipertansiyon oluşum vakası belgelendiğini anlatan Prof. Dr. Boyacıoğlu, şunları kaydetti:
 “Araştırmacılar, tam taneli hububatların en yüksek miktarlar ile en düşük tüketimini kıyasladı. Bunun sonucunda tam taneli hububatların hipertansiyon oluşumunda yüzde 19 oranında bir azalma ile ilişkili olduğu hesaplandı. Kepekli ürün tüketiminin ise erkeklerde hipertansiyon oluşumunda yüzde 15 oranında azalma sağladığını gözlemişlerdir. Bu bulgular, gelecekteki diyet rehberleri ve hipertansiyonun önlenmesi yolunda önemli bir etki yapacak.”

Kriz riskini azaltıyor
Prof. Dr. Boyacıoğlu, ABD’de geçen yıl yapılan bir araştırmada, günde en az bir porsiyon tam taneli hububat ürünü tüketmenin erkeklerde kalp yetmezliği riskini yüzde 30 oranında azaltabildiğinin belirlendiğini de söyledi. Prof. Dr. Boyacıoğlu, gelişmiş ülkelerde tam taneli hububat ürünü tüketiminin giderek arttığını bildirdi. Prof. Dr. Boyacıoğlu, tam taneli hububatın doymamış yağ asidi açısından zengin olduğunu dile getirerek, “Kalp ve damar sertliği için faydalı bölümü hububatın özünde bulunuyor. Özdeki doymamış yağ asidi insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor” dedi.